Днес

Швейцарска банка е обвинена в пране на пари от наркотрафик на "български борец"

Швейцарска банка е обвинена в пране на пари от наркотрафик на "български борец"

© Анелия Николова

След продължило над 12 години разследване на схемата за пране на пари от наркотрафик швейцарската прокуратура е внесла обвинителен акт във Федералния наказателен съд в Цюрих. В него като обвиняеми са посочени „близък доверен човек и финансов съветник на ръководителя на организацията“, бивш ръководен кадър в Credit Suisse, самата банка и „български борец“, който живее в кантона Вале, съобщава „Капитал“.

В прессъобещение на главния прокурор на Швейцария не се посочват имена, но от описаната фактология може да се предположи, че разследването се е занимавало с групата на Евелин Банев-Брендо.

В края на април 2018 година българският Върховен касационен съд осъди Брендо на шест години затвор за пране на пари от наркотрафик. Тогава обаче се разбра, че Банев е изчезнал и полицията го издирва.

Според съобщението на швейцарската прокуратура от 2004 до 2007 г. доходите от наркотрафик са били внасяни в банкноти в малки купюри в банкови сметки в Швейцария, за да бъде прикрит техният произход и да бъдат вкарани в легалния оборот. Това е ставало през покупката на недвижими имоти в Швейцария и България. Разследването на швейцарската прокуратура започва в началото на 2008 г.

Още четете тук.