Днес

COVID мерките до 31 януари: в заведение, фитнес – не, в хотел – да

COVID мерките до 31 януари: в заведение, фитнес – не, в хотел – да

© Юлия Лазарова

До края на януари ще продължи да важи забраната за посещения на нощните заведения, игралните зали, ресторантите, фитнеси, моловете, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод ограниченията, които ще важат в България след 21 декември.

Официалната заповед за новите мерки все още не е публикувана, но от публичните изявления стана известно, че част от досегашните ограничения още отпаднат: при определени условия ще може да се ходи в ресторанта на (и досега работещите) хотели, къщи за гости, хижи; след 1 януари ще може да се посещават театри, музеи, галерии, кина (досега разрешени бяха само театралните постановки) при заетост на залата до 30%; от 4 януари ще отворят детските градини, ясли и училищата за децата до четвърти клас.

Данни за епидемията

В редица области продължават да са заети повече от половината налични легла за пациенти с коронавирус. Проф. Костадин Ангелов изброи в тази категория Шумен, Бургас, Търговище, Варна, Русе, Ямбол, Сливен, Бургас, Пазарджик и Ловеч.

През последните 14 дни данните на разпространението COVID епидемията, цитирани от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, показват, че България е на четиринайсто място в Европейския съюз с 438 нови заболели на 100 хил. население и на второ място по смъртност с 21,4 души на 100 хил. население. Според информацията на Кунчев в страната има големи разлики за разпространението на коронавируса и като полюсни посочи област Кърджали (144 нови заразени на 100 хил. население за две седмици) и област Бургас (778 нови заразени на 100 хил. население за две седмици). В обобщение министърът на здравеопазването отчете, че „категорично не сме доволни от този резултат“, а доц. Ангел Кунчев заключи, че „има основания за оптимизъм, но много плах, много начален“.

Изключенията от ограниченията

И след 21 декември ще продължат да важат досегашните ограничения, но с някои изключения. Въпреки опасенията на заведенията за фалити и настояванията да започнат работа след 21 декември, това няма да бъде разрешено. В отговор на въпрос на „Дневник“ министърът на здравеопазването изрично посочи, че заповедта не допуска посещения в заведения, макар и да са частно организирани тържества на до 15 души, защото в документа е записано, че се „преустановяват посещенията във всички заведения за хранене и развлечения“.

Ресторантите в хотелите

Работата на хотелите и досега не е била изрично забранявана, но на принципа, че посещенията в заведенията от каквото и да било естествено е забранено (с изключение на доставки и взимане на храна от място), хотелиерският бранш негодуваше, че консумацията на гостите на място е затруднена. Така от 22 декември (официалната заповед за това все още не е публикувана) ресторантите в хотелите ще трябва да организират работата си така:

Тук трябва да се направи и уточнението, че организираните (от туроператори) групови екскурзии ще продължат да са забранени и след 21 декември.

„Така избягваме възможността за празненства, събирания по празниците“, обяви министърът на здравеопазването. По думите му за спазването на ограниченията ще се следи с „цялата сила на държавата, ще се намесваме много ясно и категорично“.

Детските градини и училищата

След празничната ваканция (от 4 януари) децата могат да се върнат в ясли, детски градини, както и в училище за учениците от първи до четвърти клас. „При малките деца е по-трудно обучението в електронна среда. В предучилищна възраст нямаме ефективна алтернатива“, аргументира министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посочи и че според научни сведения, представени от проф. Костадин Ангелов на заседание на Министерския съвет, по-малките деца по-малко разпространяват заразата в сравнение с по-порасналите.

Вълчев припомни, че родителите, които искат да продължат с обучението в електронна среда, могат да подадат заявление за това. Такава инициатива могат да поемат и общините през Националното сдружение на общините, обясни министърът на образованието.

Изключението за присъственото обучение на най-малките деца и ученици засега не важи за дейностите по интереси, като причината за това е целта на здравните власти да не се смесват различни групи и така допълнително да се увеличава рискът от разпространение на заразата.

Здравният министър допусна, че е възможно да бъде разрешен и индивидуалният спорт за деца, но изрично отбеляза, че му предстоят допълнителни разговори с министъра на спорта Красен Кралев. „Ще имаме конкретен текст, който да касае разрешението на индивидуалните спортове“, каза проф. Костадин Ангелов.

Въпроси и отговори за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на COVID-19, публикувани от Министерството на здравеопазването – тук

Театри, музеи, галерии, кина

Досега беше допустимо единствено посещаването на театрални постановки, като от 1 януари изключението вече ще важи и за музеи, галерии и кина. Изискването е да е зает до 30% от капацитета на дадена зала, хората да са на най-малко 1,5 метра разстояние един от друг и да носят маски.

Преди около месец като аргумент, защо се разрешават посещенията в театър, а не в галерии и музеи, министърът на здравеопазването посочи, че в театъра хората стоят статично и може лесно да се спазва дистанция.

В четвъртък проф. Костадин Ангелов обяви, че му предстои среща с министъра на културата Боил Банов, за да се вземе окончателно решение за ограниченията в културния сектор. По думите на Ангелов Банов

И едно предупреждение

Известно е, че в забраната за работа на моловете (въпреки че магазините за нужди от първостепенно значение в тях са отворени) не са включени големите магазини (за напр. спортни стоки, техника, мебели и играчки), които се намират извън търговски център. Публикации във Фейсбук обаче показаха стълпотворения пред и в някои от тях.

В този контекст главният държавен здравен инспектор обяви, че те може да бъдат затворени, ако отново има нарушения. „Собствениците трябва да са наясно, че, ако установим такива нарушения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа“ и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната“, каза Кунчев. Той заяви, че заедно с министъра на икономиката ще се срещнат с представителите на хранителните и нехранителните вериги и предположи, че с цел да се намалят струпванията, може да бъде увеличено работното време.

Отчет за държавната подкрепа

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че институцията, на която е начело, заедно с Министерството на труда и социалната политика от началото на COVID епидемията в България са инвестирали над 1 млрд. и 100 млн. лв. в подкрепа на бизнеса заради кризата.

Социалният министър Деница Сачева отчете, че са подадени 4019 заявления (за компенсиране на над 19 хил. служители) от работодатели за мярката, с която се отпускат по 24 лв. на ден за работещите в затворени бизнеси. По данни на Сачева вече са направени плащания към много малка част от заявилите работодатели (230), но превеждането на суми щяло да продължи и през работните дни до края на годината.

От 2021 г. се очаква мярката да се промени и вече ще се плащат месечно по 75% от сумата, на която работодателят осигурява служителите си. Социалният министър аргументира, че досега това не е било препоръчително, защото помощите са щели да се забавят. „Осигурителният доход се засича месец след като бъде подадена съответната декларация от работодател“, обясни Деница Сачева.

До края на март пък се заявява да продължи мярката (известна като 60/40), в която държавата поема част от заплатите и осигуровките на служителите срещу ангажимент на работодателите да не ги освобождават от работа. По данни на Сачева досега за тази мярка са изплатени над 602 млн. лв.

Изявленията на Деница Сачева и Лъчезар Борисов за държавните помощи за бизнеса (и не само) може да видите в излъчената на живо от „Дневник“ пресконференция: