Любопитно

Facebook с остри критики към новите правила на Apple

Facebook започна сериозна кампания, която критикува Apple и решението на компанията да промени правилата в iOS за персонализиране на рекламите. Социалната мрежа дори е публикувала реклами на цяла страница във водещи американски вестници, в които заявява своята позиция, съобщава Bloomberg.

Идва ли краят на Силициевата долина

Освен това Facebook публикува изявлението си и в своя сайт. Компанията казва, че говори от името на малкия бизнес.

Предвидената промяна в iOS 14 ще изисква от всички мобилни приложения да поискат предварително разрешение от потребителите дали да получават персонализирани реклами или не. Ако не искат, това няма да позволи свързването на данните им с друга информация за подбор на достатъчно интересни за тях реклами.

ИТ гиганти създадоха нов алианс за модерни технологии

Според Facebook подобна промяна ще доведе до срив на продажбите на малките компании, защото те няма да могат да намират достатъчно много подходящи клиенти, които биха се заинтересували от предложенията. Това ще е допълнително затруднение върху „многото други предизвикателства, с които трябва да се справят сега“, казва Facebook.

Промяната трябваше да се реализира още тази есен. Apple обаче реши да я отложи за догодина. Facebook казва, че 44% от малкия и средния бизнес е започнал да използва реклами или е увеличил употребата им през пандемията. Анализ на компанията сочи, че средностатистическият малък бизнес печели 60% отгоре на всеки долар, който харчи за реклама.

„Ограничаването на персонализираните реклами засяга и големи компании като нас, но промените ще са опустошителни за малкия бизнес“, предупреждава Facebook. Социалната мрежа казва, че застава на негова страна.

Пазарът на смартфони с неочаквано голям ръст

Facebook също така твърди, че Apple няма да играе по същите правила и промените няма да засегнат собствената ѝ платформа за персонализирани реклами. „Не сме съгласни с подхода на Apple, но нямаме избор освен да се съобразим. Ако не го направим, Apple може да ни накаже, което само ще навреди допълнителни на компаниите, които искаме да подкрепим. Не можем да поемем този риск“, казва още Facebook.

Компанията казва и че ще помогне на Epic Games в делото ѝ срещу Apple. Създателят на Fortnite стигна до съд с Apple заради ограничаване на начините за плащане и недоволство от твърде големия дял, който компанията прибира от всеки превод.

В последствие Apple отговори на критиките, но доста по-кратко: „Ние вярваме, че това е проста проява на защита на нашите потребители. Те трябва да знаят кога данните им се събират и споделят с други сайтове и приложения и трябва да имат избор дали да позволят това или не. Функцията не задължава Facebook да променя подхода си за следене на потребители и създаване на персонализирани реклами, а просто изисква от тях да им дадат избор“.

Apple ще конкурира Intel с нови, по-мощни процесори

Според информация на BuzzFeed спорът между компаниите няма да приключи скоро. Facebook вероятно готви нова кампания с още критики към Apple с обвинения, че иска да промени интернет. Причината – промените на Apple за абонаменти ще ограничат безплатния интернет.

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Онлайн плащанията с голям ръст покрай пандемията

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram