България

Ваксинират първите 100 души в Гърция

Очаква се първите ваксинации да бъдат направени на 100 здравни работници на 27 декември.

Моментът за ваксиниране настъпи и старта ще бъде положенна 27 декември в две големи столични болници. Според информация вече е дадена заповед за подготовка на всички процедури.

Болниците поели най-голямата тежест и където ще стартира ваксинирането са „Евангелизмос“ и „Сотирия“ в гръцката столица.

Във всяка болница ще бъдат извършени през първата фаза 50 ваксинации на здравни работници, тъй като правителството е изчислило, че първите дози от ваксината ще пристигнат в тези дни.

Всъщност председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че на 27 декември ваксинациите ще започнат едновременно в цяла Европа.

Здравните специалисти вече са помолени да заявят в писмена форма дали искат да бъдат ваксинирани в рамките на 48 часа.

Служителите трябва да подпишат специални списъци, които са изпратени до всички здравни звена, където да посочат дали искат да бъдат ваксинирани или не. Ход, който е предизвикал реакции от здравните работници, тъй като даденият период от време се счита за стресиращ. От друга страна, много от тях се притесняват, че ако откажат, ще имат санкции.

Междувременно премиерът Кириакос Мицотакис ще участва в широкообхватна среща днес относно плана за ваксинация в Генералния секретариат за гражданска защита, зона определена като оперативен център за ваксини.