Днес

Извънкласни дейности и химическо чистене в мол – да, на кино – не: окончателните COVID мерки

Извънкласни дейности и химическо чистене в мол – да, на кино – не: окончателните COVID мерки

© Юлия Лазарова

След 18.00 часа в петък Министерството на здравеопазването публикува заповедта с новите ограничения заради COVID епидемията, които ще важат в страната от 22 декември до края на януари следващата година. В окончателната разпоредба са вписани редица нови изключения от мерките, които не бяха анонсирани ден по рано (на 17 декември) на брифинга за епидемията в страната.

В правилата е отразено заявеното намерение от вторник да работят ресторантите към хотели, къщи за гости, хижи и др. (формулировката в заповедта е „места за настаняване“) само за хората, които нощуват там и с вечерен час. Всички останали заведения не могат да приемат посетители, а само да доставят храна или да се взима от място. Затворени остават и фитнесите.

Правилата за децата

Още в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че след празничната ваканция (от 4 януари) децата могат да се върнат в ясли, детски градини, както и в училище за учениците от първи до четвърти клас. С публикуването на заповедта това официално става факт, като трябва да се спазват общи насоки за безопасност, които напр. за децата включват носене на маски в общи помещения като коридори, бюфети, училищни автобуси, а за учителите и в класните стаи (за тези, които преподават само в една паралелка предпазното средство е по желание). С публикуваната в петък заповед се допускат още редица изключения за образованието на по-малките деца.

От новата година на децата до четвърти клас ще са разрешени „индивидуалните присъствени посещения в центровете за подкрепа за личностно развитие“. На тази група деца ще е разрешено и да ходят в езикови, образователни, обучителни центрове, школи, с условието да не се допуска смесване на групите.

Извънкласните дейности в училищните паралелки също ще са разрешени от 4 януари (като възрастови ограничения за децата не са посочени).

От 22 декември изключение в забраните се прави и за спортните тренировки, и за спортните състезания за децата до 18 години, които са картотекирани спортисти към спортните федерации. Условието е на състезанията да няма публика.

Кината остават затворени

През последния месец единственият сектор в културата, който работеше, беше театърът. От 4 януари към изключенията се присъединяват и музеите, и галериите, като изискването е посетителите да са на най-малко 1,5 метра един от друг и да носят маски. В четвъртък първоначално проф. Костадин Ангелов заяви, че и кината ще може да отворят за посетители, но още в рамките на брифинга за COVID епидемията в четвъртък обяви, че министърът на културата Боил Банов имал резерви по отношение на отварянето на кината. Така в крайна сметка според окончателната заповед кината няма да отворят за посетители и след 22 декември.

И още изключения

Според правилата от 22 декември ще може да се провеждат присъствено държавни изпити в университетите, както и конкурси за работа. В моловете (наред с и досега отворените магазини за хранителни стоки за хора и животни, офиси на банки, застрахователи, телекомуникационни оператори и др.) ще отворят и местата за химическо чистене.

С текста на заповедта за ограниченията до 31 януари 2020 г. може да се запознаете тук и тук
Насоките на Министерството на образованието за обучение в условията на COVID-19 – тук