България

„Нова Демокрация“ с голямо доверие за справяне с проблемите в страната

Управляващата „Нова Демокрация“ се радва на преднина пред опозиционната СИРИЗА в широк спектър от категории, включително намеренията на гласоподавателите и увереността за справяне с големите проблеми, според последната анкета на Pulse от името на телевизия Skai, пише Kathimerini.

По-конкретно, според прогнозите, базирани на очакваните валидни гласове, ако изборите се проведат днес, НД ще събере 40% срещу 24% за СИРИЗА, 7% за лявоцентристкия съюз КИНАЛ, 6% за комунистическата партия, 4,5% за националистическото Гръцко решение и 3% за лявата МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

Анкетата в цялата страна е проведена по телефона между 12 и 16 декември. По отношение на това коя партия би се справила по-добре при модернизирането и дигитализацията на държавата, 49% са избрали НД в сравнение с 18% за СИРИЗА. По въпросите на сигурността НД получи 47% срещу 21% за СИРИЗА.

Управляващата партия също водеше в категорията коя е по-добре да се справи със здравната криза, с 44% срещу 23% за СИРИЗА. НД също се радва на по-голямо доверие от СИРИЗА, когато става въпрос за икономика (41% срещу 23%), както и във външната политика и гръцко-турските отношения (40% срещу 23%). Подобна преднина беше показана за НД по въпроса с бежанците / мигрантите (40% срещу 21%).