Политика

"Ню Йорк таймс": Не, няма чипове във ваксините срещу COVID-19Ето какво съдържа ваксината на „Пфайзер“

Има 10 съставки във ваксината на „Пфайзер“ и противно на конспиративните теории, които циркулират в онлайн пространството, микрочип за проследяване не е сред тях, пише The New York Times.Активната съставка във ваксината е молекулата РНК или иРНК, която съдържа инструкции за коронавирусен протеин. След като ваксината се инжектира, иРНК инструктира човешките клетки да започнат да произвеждат въпросния протеин – така имунната система се среща със силно разпознаваема част от вируса. Идеята е тялото ни да научи един от най-отличителните белези на вируса, така че да той да бъде разпознат бързо и да се справя с него, ако се опита да предизвика инфекция.

Ваксината на „Пфайзер“ съдържа още 9 съставки: 4 от тях са липиди – 3 от които са със сложни химични наименования, както и холестерол, които образуват мазен защитен балон около иРНК, което е много крехко и би се разпаднало, ако се инжектира директно в тялото. Благодарение на мазната сфера генетичните инструкции имат шанс да се внедрят в клетките.

Във ваксината има още захароза (захар) и 4 вида соли – калиев хлорид, едноосновен калиев фосфат, основен натриев фосфат дихидрат и натриев хлорид (готварска сол).

Тези често срещани химични вещества се срещат в редица ваксини, които отдавна се използват. Солите във ваксината помагат тя да отговаря на средата на човешкото тяло, което съдържа собствена комбинация от естествени соли.

Превод и редакция: Теодора Динева