Днес

Обвинението срещу Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков вече е в съда

Обвинението срещу Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков вече е в съда

© Булфото

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Кристиан Николов. Той бе привлечен към наказателна отговорност за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, вследствие на което на 19 април тази година почина журналистът Милен Цветков. За това провинение законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

Приключилото в началото на октомври разследване на прокуратурата установи, че около 18 ч. на 19.04.2020 г., на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“, при управление на лек автомобил „Ауди Q7“, обвиняемият Кристиан Николов нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което е предизвикал пътнотранспортно произшествие и умишлено е причинил смъртта на друг участник в движението – водача на спрелия на пътното платно лек автомобил Милен Цветков.

Николов е в ареста от 19 април. Случаят е особено тежък, съобщават от прокуратурата. Николов е управлявал автомобила след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин) със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Как стана катастрофата – четете тук
Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение – четете тук
Какво се знае за тежкия инцидент, участниците и реакцията на институциите – тук
Видеокадри от удара и минутите след това – тук и тук

Друго видео от охранителни камери гледайте тук
Повече за арестите четете тук.
Как е купен джипът, блъснал колата на журналиста, четете тук.
Какви наказания предлага ГЕРБ за шофиране след употреба на алкохол и наркотици – четете тук
Майката на Кристиан Николов твърди, че не му е давала джипа, защото имал друга кола – тук