Любопитно

Поверително от кухнята: Защо домашната пица винаги е по-различна

Т ой е професионален пицар с много голям опит и познания в областта. Работил е в различни ресторанти из България и чужбина, а времето прекарано в Италия несъмнено го прави майстор в приготвянето на изключително вкусни пици. Юсмен Мутафов е щастлив от взетото решение да се върне в родината си, занимавайки се с това, което го вдъхновява вече повече от 20 години. Mожете да го откриете на пица щанда в магазин BILLA  на бул. България, където ще ви предлож вкусни пици с италиански съставки.

Как се прави идеалното тесто за пица, и коя българска подправка не пропуска да сложи в пиците си – разказва шеф Мутафов в интервю за Vesti.bg.
Източник:
BILLA

Приемаме пицата за „лесно“ ядене, защото е вкусна, яде се бързо и винаги наблизо има пица за изпът. Но лесно ли е да се приготвя?

Винаги съм споделял, че италианската кухня дава на готвещия поле за демонстрация на творчество. За разлика от приготвянето на някой френски сладкиш, например, подготовката на една пица не е стриктно свързана с измерване на точни грамажи, ползване на различни видове кухненски уреди и прочие. Всичко е в усета и качеството на продуктите. В този смисъл, приготвянето е лесно… стига главният герой да се отпусне и да повярва в уменията си. 

Какви са тънкостите на тестото и защо вкъщи никога не става толкова вкусно?

Един майстор никога не издава всичките си тайни. Винаги трябва да имаме едно наум, че понякога приготвеното от нас самите не е толкова изкушаващо, колкото когато някой друг се постарае и ни го поднесе. Това е чисто психологическият аспект на кулинарията. От друга страна са важни условията. В BILLA ние печем пицата в специални професионални фурни, които придават този мечтан вкус. Фурните за домашна употреба не могат да постигнат тези резултати. Ако трябва да дам един съвет за подготовката на тесто, то той ще бъде свързан с неговото разстилане. Не обработвайте студено тесто, извадено директно от хладилника… оставете го да достигне поне стайна температура.

Каква пица обичат да ядат българите?

Ние българите обичаме пици, които си имат от всичко – зеленчуци, месо, хрупкава коричка… Все повече от нашите сънародници преоткриват стари рецепти или намират нови, които са веган/вегетариански алтернативи. Въпреки това нека не забравяме, че нашата кухня е богата на разнообразни млечни и месни продукти. Имайки това предвид, смело можем да заявим, че традициите имат отражение и в прочита ни на чуждестранни специалитети като пицата.
Източник:
BILLA

А каква пица обичат да ядат майсторите пицари?

Колкото и обединяваща да е тази професия, всеки пицар има различен стил. С колегите често се шегуваме, че част от любимите ни неща за хапване никога не трябва да стигнат като предложение до клиентите. Шегата настрана! Докато съм в процес на работа и измислям нова рецепта, опитвам всякакви вкусови комбинации. Любимата ми пица обаче далеч не е толкова екстравагантна. Моцарела, свеж босилек, розови домати 🍕 … какво повече му трябва на човек?

Спомняте ли си каква беше първата пица, която приготвихте в кариерата си?

Спомням си обстановката, ситуацията също, но не и конкретните продукти, които сложих в първата пица. В началото всички стартираме с „розови очила“ и идеята, че ще приготвяме шедьоври, отделяйки безброй минути, за да изпипаме всеки детайл. Е, в действителност нещата са малко по-различни. Да! Всеки уважаващ себе си кулинар приготвя изкушения, но когато се озовеш в кухнята всичко се случва толкова бързо, че не ти остава време да мислиш за предишните си романтични представи. Това осъзнах докато приготвях първата си пица. Всички колеги летяха около мен, помагаха си един на друг и крайният резултат беше „Уау!“. Това ме мотивира да продължа да работя след стартовия опит.

Имате ли свои авторски варианти на класическите пици?

Авторските ми варианти на класически пица рецепти винаги са свързани с български почерк. Дори по време на работата ми зад граница, винаги съм изисквал висококачествени продукти, които се доближават до тези, които родителите ми са избирали за мен като дете. Съветвам ви да опитате използването на родна сушена чубрица като завършек на домашно приготвена пица по ваш избор. Ароматът е несравним. Tук е моментът да благодаря на колегите от BILLA, че ми се довериха да измисля рецепти, които да реализираме съвместно чрез използването на изключителни продукти. Това определено е ключът към вкусната пица.
Източник:
BILLA

Какви ще са предложенията в пица-щанда на BILLA на бул. България?

С новия ни пица щанд, гарантирано ще се пренесете право в Италия. Ще комбинирам два типа брашно, както и италиански продукти като моцарела, вентричина и още качествени съставки, за да ги превърна в 5 вида различни пици. Изключително предимство е, че ще можете да изберете между едно парче или цяла пица, която ние с колегите ще приготвим на място само за 10 минути. Преди няколко дни един от първите посетители на щанда сподели, че с колегите му са чакали откриването, за да си направят състезание кой ще успее да изяде най-много парчета от нашата пица. Вярвам, че ни очакват също толкова забавни дни. Работата е удоволствие, щом е свързана с толкова вкусна храна.

Както в целия магазин, така и на пица щанда се спазват всички хигиенни правила – повърхностите се дезинфекцират, а продуктите са поставени зад плексигласови прегради.

<!–

–>