Любопитно

Под 15% от учителите биха се ваксинирали срещу ковид – 19

Б ългарските учители, които биха се ваксинирали срещу ковид-19, са под 15%. Много повече – 44%, категорично отказват да се ваксинират. Причината е липса на достатъчно информация за страничните ефекти. Това показва проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа”.

В столичното 107 училище вече изготвят списъците за имунизиране на учителите. Директорът Данко Калапиш заяви пред NOVA, че той е сред първите, които биха се възползвали от възможността.

Кунчев заяви кога може да дойде ваксината у нас

„Лично аз съм на първо място в списъка. Първи съм се записал за ваксина. Нямам сериозни страхове, тъй като нямам и съпътстващи заболявания”, коментира той.

Анонимна анкета на синдиката сред 1520 учители обаче показва, че гилдията е по-скоро резервирана към масовата ваксинация. Причината е липсата на яснота.

„Искат да разберат малко повече подробности относно ваксинацията – дали ще има странични ефекти, за кои хронични заболявания не е подходяща. Но важно е да кажа, че и около 20% имаме с прекаран ковид, които просто не поемат риска да си поставят ваксина, тъй като имат изградени антитела и нямат яснота дали е наложително да се поставя”, добави обаче Калапиш.

Цените на ваксините станаха ясни, коя е най-скъпата

Липсата на ваксинация сред преподавателите се оказва сериозно притеснение за голяма част от родителите.

„Аз ще се ваксинирам, за да предпазя техния живот и апелирам към учителите и те да се ваксинират. Ще имам притеснения да пусна детето в присъствено обучение другата година, ако учителите му не са ваксинирани”, заявява майка на ученик.

Според изследването 37% от учителите изобщо не са информирани за ваксина.