Днес

Прокуратурата обяви за шпионин руски дипломат, Външно го изгони

Разследването е прекратено, тъй като дипломатът се ползва с имунитет.

© Юлия Лазарова

Разследването е прекратено, тъй като дипломатът се ползва с имунитет.

Прокуратурата е засякла пореден руски дипломат, за когото твърди, че е шпионирал в България в полза на военното разузнаване в Москва, като е събирал държавни тайни от 2017 г. включително за това колко военни на САЩ участват в ученията в България. Главният прокурор Иван Гешев вече е предоставил информацията на министъра на външните работи и се очаква дипломатът да бъде изгонен.

Разследването е започнало по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“, след което спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство. То се води за престъпление срещу Република България – за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

Разследващите са установили, че от 2017 г. до настоящия момент пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, включително за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ, съобщават от прокуратурата.

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За целта руският гражданин е осъществявал контакти с българин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. В замяна му била обещавана и предоставяна финансова облага, но от прокуратурата не посочват в какъв размер е бил подкупът.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения въпреки наличието на основания да му бъде повдигнато обвинение за шпионаж наказателното производство е спряно, защото се ползва с имунитет.

Съобщение за обявяване за персона нон грата на руски дипломат дойде и от външното министерство. На дипломата е даден „72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут“. Изтъква се, че вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е получила писмо от главния прокурор по темата.

Малко по-късно Руското посолство в София обяви решението за „неоснователно“ и добави, че Москва си запазва правото на ответни действия.

Това е поредният случай на шпионаж, за който прокуратурата съобщава. През септември бяха уличени двама руски шпиони, а външно министерство ги обяви за персона нон грата. Миналата година избухна друг подобен скандал с дипломати – по искане на България Русия отзова един от първите секретари на посолството заради подозрение в шпионаж, след като в края на октомври 2019 г. той бе обявен от прокуратурата за шпионин.

През януари прокуратурата обяви, че е разкрила още двама шпиони с дипломатически имунитет, които според държавното обвинение са събирали данни за механизмите на изборния процес в България, за енергетиката и енергийната сигурност на страната, като изпращали информацията на руското разузнаване.

Тогава българското външно министерство връчи на руския посланик нота за обявяване на дипломат за персона нон грата и е уведомило, че служител на търговското представителство трябва да напусне страната, а съобщението дойде от посолството на Москва в София.