Любопитно

38 щата заведоха дело и срещу Google

К оалиция от 38 американски щата и територии заведе общо дело срещу Google, съобщава CNET. Обвинението е, че интернет гигантът държи монопол при търсачките и вреди на конкуренцията.

Facebook с остри критики към новите правила на Apple

Google е обвинена още, че налага своите услуги спрямо тези на конкурентите, както и че е използвала доминиращата си позиция, за да наложи своята търсачка в браузъри, смартфони идруги устройства и автомобили. В обвинението пише, че Google „методично“ е „окопавала“ и подсилвала своите позиции и се е превърнала във „вратата към интернет“, като „систематично деградира възможността на други компании да достигат потребителите“.

Идва ли краят на Силициевата долина

Компанията отговори в сайта си, че „конкуренцията е на клик разстояние“ и търсачката е разработена да предлага най-релевантните резултати. Интернет гигантът смята, че ако бъде преработена, търсачката не само няма да стане по-полезна, а ще „вреди“ на американските потребители и бизнес.

Тя сравнява някои свои функции на търсачката и с конкурентни услуги като Bing на Microsoft. Google казва, че функциите са сходни, именно защото са полезни, а не, за да се налага една услуга спрямо друга.

Компанията твърди още, че подобни притеснения е имало от Федералната комисия по търговия на САЩ, както и регулатори в Бразилия, Тайван, Канада и съда на Германия и Великобритания. „Всички се съгласиха, че промените са направени, за да се подобрят резултатите на търсачката“, пише Google.

ИТ гиганти създадоха нов алианс за модерни технологии

Все пак Google казва, че е готова да отговори на въпросите и да обясни всичко подробно. Това е и третото дело срещу Google за последните няколко седмици. През тази седмица беше заведено дело срещу компанията заради онлайн рекламите ѝ, а през октомври Департаментът по правосъдие на САЩ също започна антимонополна проверка заради рекламите и търсачката на Google.

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Онлайн плащанията с голям ръст покрай пандемията

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram