Любопитно

Болсонаро: Ваксината може да ви превърне в крокодили

Б разилският президент Жаир Болсонаро предприе атака срещу ваксините за ковид-19 и дори обяви, че тази, разработена от „Пфайзер” и „Бионтек”, може да превърне хората в крокодили.

Крайнодесният лидер е скептичен към коронавируса, наричайки го „малко грипче”.

Тази седмица той настоя, че няма да се ваксинира, дори след като стартира програмата за масови ваксинации в страната.

„В договора с „Пфайзер” е написано много ясно: „ние не носим отговорност за никакви странични ефекти”. Ако се превърнете в крокодил, това си е ваш проблем”, каза Болсонаро.

Коронавирусът: Лъже се грубо и на едро

„Ако станете свръхчовек, ако жената започне да пуска брада или мъжът да говори с женствен глас, те няма да имат нищо общо с това”, добави той.

Болсонаро подчерта, че имунизационната кампания в Бразилия ще е безплатна. По-рано той твърдеше, че тя няма да е задължителна.

Върховният съд на страната в четвъртък обаче постанови, че ваксинацията ще е задължителна, макар че не може да бъде правена „насила” на хората.

Това означава, че властите ще глобяват тези, които отказват да се ваксинират и ще им забраняват достъп до определени обществени пространства.

Болсонаро е болен от COVID-19, който наричаше „малко грипче“

„Някои казват, че давам лош пример. Но на имбецилите, на идиотите, които твърдят това, им заявявам, че вече съм хванал вируса, имам антителата, така че защо да се ваксинирам?”, попита Болсонаро, който наистина преболедува ковид-19 през юли.

В четвъртък броят на починалите от коронавирусната инфекция в Бразилия на дневна база надхвърли хиляда за първи път от септември насам.