Политика

Дженсен Ли: 43,8 млн. евро от БВП на България през 2019 г. са генерирани от HuaweiВярваме, че в началото на 2021 г. ще има яснота за разпределението на спектъра, за да се премине към масово внедряване на 5G мрежата, казва управителят на Huawei Technologies България

Дженсен Ли е управител на Huawei Technologies България. Той има богат опит в телекомуникационния сектор и над 15 години – в Huawei. Професионалният му път преминава в различни държави, включително континенталната част на Китай, Швеция, Полша и България, което му помага за натрупа експертни познания за индустрията на информационните и комуникационните технологии, съчетавайки международен поглед и мултикултурен опит с локална експертиза. Женен, с едно дете.– Като изпълнителен директор на Huawei Technologies България как оценявате икономическата среда в България и по-специално развитието на телекомуникационния сектор?

– Икономическата ситуация в България е стабилна и това е една от предпоставките за силния инвестиционен интерес на Huawei към местния пазар. Развитието на телекомуникационния сектор в страната е изключително динамично и той е истинско предизвикателство за нашата компания, която е номер едно в доставката на 5G оборудване.

Наш основен стремеж е да подпомогнем дигиталното развитие на България, което днес в условията на Covid-19 се утвърди като основен приоритет и единственото възможно решение на множество обществени проблеми. Дигитализацията е важна за всички европейски държави и нашата цел е да подкрепим по-бързото й прилагане в България.

– Имат ли инвеститорите в България подкрепата на държавните институции? Какви проблеми срещнахте, когато пристигнахте в страната като управител на компания?

– Дейността на Huawei в България стартира през 2004 г. с откриването на нашата централа в София, а през последните пет години регистрираме сериозно участие в икономическия живот на страната.

Проучване на Оксфордския институт, публикувано миналата седмица, показва, че операциите на Huawei в Европа имат общ принос от 43,8 милиона евро към брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2019 г. Това представлява 0,8% от икономиката на страната за тази година според Oxford Economics. Приносът на компанията за българската икономика като цяло регистрира значително увеличение през последните години със средногодишен темп на ръст от 10,1% между 2015 и 2019 г.

Освен това компанията ни е създала пряко или косвено

над 1100 работни места,

което представлява 0,03% от пазара на труда в България. Средногодишният ръст на осигурената от компанията заетост е 12%.

Икономическото въздействие на Huawei в България между 2015 и 2019 г. се равнява на принос от 39 млн. евро към БВП, като данъчните приходи са 32 млн. евро или 0,1% от общите данъчни приходи за страната. Реалният ръст на данъчните приходи между 2015 и 2019 г. е 43%. А поръчките на Huawei от български доставчици стимулират допълнителни 1,3 млн. евро данъчни приходи. Сравнено с 0,8 млн. евро през 2015 г., това представлява средногодишен ръст от 12,7%.

Всичко това потвърждава, че компанията се адаптира бързо на местния пазар и допринася за развитието на икономиката на страната.

Лично аз като мениджър имах щастието да стъпя върху добра основа на вече постигнати впечатляващи резултати и това ми даде възможност да развивам допълнително дейността на компанията.

– Какви са приоритетите на вашата компания на глобално и регионално ниво?

– Целта ни е да дигитализираме ежедневието на всеки човек, дом и организация и да създадем един напълно свързан и интелигентен свят. Ползите от

дигиталните технологии трябва да са достъпни за всички,

а не единствено за тези, които могат да си го позволят.

Мисията на Huawei е да осигури достъп до тях на всички, навсякъде, както в глобален мащаб, така и в локален. За да постигнем това, разработихме стратегия за дигитална инклузивност, която се фокусира върху три области: технология, приложения и умения. Ние вярваме, че технологиите ще направят живота по-добър за всеки човек, дом и организация. И заедно можем да постигнем това.

– Каква е позицията на Huawei по отношение на политиката на Европейския съюз в областта на телекомуникациите и киберсигурността? Как бихте коментирали позицията на България на одобрение на инструментариума на ЕС?

– Телекомуникационните мрежи са гръбнакът на нашето общество. Huawei подкрепя работата на Европейската комисия и държавите-членки за гарантиране безопасността на телекомуникационни мрежи. Ние оперираме като доверен партньор в Европа вече 20 години, предоставяйки продуктови услуги и решения на много оператори.

Huawei има доказан опит в областта на сигурността и ще продължаваме да работим с европейските правителства и индустрии за разработване на общи стандарти за укрепване на сигурността и надеждността на мрежите. Както винаги ние приветстваме всички обективни и основани на факти изисквания за киберсигурност, въвеждането на ясни и проверими технически стандарти, както и на открити и прозрачни процедури за одобрение.

Инструментариумът осигурява един общ метод за гарантиране сигурността на 5G мрежата в ЕС. Призоваваме всички държави-членки, включително България, да въведат открит и прозрачен подход, основан на доказателства, и да избягват дискриминацията въз основа на страна на произход. Нашите продукти и решения са преминали през

най-обстойните тестове за сигурността

през годините. Те са сертифицирани от европейски лаборатории за сигурност (ATSEC, ERNW и други). В момента имаме и 3 центъра за киберсигурност в Европа (Великобритания, Брюксел и Берлин), а скоро ще добавим още един в Италия. Те позволяват проверка на изходния ни код. Нашата цел е да бъдем напълно прозрачни, отворени и да си сътрудничим с европейските правителства.

Ще се радваме да подкрепим България при дефинирането на отворени и конкурентни стандарти за достъп до 5G пазара. Ние имаме готовност и желание да предоставим на българските и европейските клиенти най-добрата 5G технология.

– Експерти по международни отношения изразиха позиция, че търговската война между САЩ и Китай ще обхване и Европа. Каква ще бъде вредата за европейската икономика?

– Според проучване на Световната търговска организация прогнозираните макроикономически ефекти в средносрочен план са значителни. Търговският конфликт, започнал през 2019 г., и превръщането му в глобален би довело до намаляване на БВП на ЕС през 2022 г. с около 1,03%. Както вече казах, наскоро Oxford Economics и Huawei издадоха съвместен доклад, според който дейността на Huawei в Европа е с общ принос от 43,8 млн. евро за българския БВП през 2019 г., което представлява 0,08% от цялата икономика на България през тази година. Приносът на компанията за българската икономика се е увеличил значително през последните години, отчитайки средногодишен темп на растеж от 10,1% между 2015 и 2019 г. При продължаващата търговска война

не бива да се подценяват загубите

за БВП на Европа, както и от икономическия принос на Huawei в региона.

– Как оценявате готовността на България да изгради 5G мрежата? Комисията за регулиране на съобщенията обяви, че изграждането й се отлага за 2021 г., тъй като към този момент не са осигурени необходимите честоти.

– Честотният спектър C-band е изключително важна стъпка в по-нататъшното развитие на 5G мрежата за всички оператори и за телекомуникационната индустрия в България като цяло. Мисля, че КРС вече е инициирала процеса за този честотен спектър, поискан от операторите, и всички ние силно вярваме, че в началото на 2021 г. ще има по-голяма яснота относно разпределението на спектъра, за да се премине към масовото внедряване на 5G мрежата.

– В ситуация на пандемията Covid-19 5G мрежите очевидно се превръщат в необходимост за пълноценното функциониране на обществата и икономиките. Какви стъпки предприема Huawei за тяхното разработване?

– Епидемията от Covid-19 в глобален мащаб представлява тежко изпитание за световните здравни системи. И точно в този момент на преден план излезе важността на новите дигитални технологии. Те играят ключова роля за пълноценното функциониране на здравните системи. Внедряването на 5G, AI, Big Data и облачните изчисления помага за предотвратяване на заразяване, за лечение на пациенти и овладяване на кризата. 5G ще бъде и

мрежовата инфраструктура на дигиталните болници.

Скорошно проучване на STL показва, че добавянето на 5G към настоящата медицинска инфраструктура може да направи възможно това до 1 милиард повече пациенти да бъдат лекувани в цял свят до 2030 г. Например с помощта на Huawei 5G прави възможно дистанционното безконтактно изследване, облекчавайки проблема с недостиг на специалисти на първа линия.

През февруари чрез дистанционно управление на роботизирана ръка лекар в Дзъдзян (провинция в източен Китай) извърши ултразвуково сканиране на пациент с Covid-19, лежащ в импровизирана болница на 700 км от Ухан (централен Китай). Наличието на 5G връзка на двете места направи процедурата възможна.