Любопитно

Дончев: Търпим политически щети, оставайки на власт

„Хората не са статистика – когато си отиде близък човек, една част от света ти изчезва. Не очаквайте от мен безочлив отговор: справяме се. В момента се търси обяснение за големия брой смъртни случаи в България, една от причините вероятно е лошият здравословен статус на българите”.

Това коментира пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Пролетта беше друго – вирусът беше абсолютно непознат, единственото, което имаха лекарите, не само нашите, но и тези в Европа, бяха медицинските протоколи от Китай. Оттогава мина много време, тъжен факт е, че въпреки опита на системата, има хора, които не успяват да излязат живи от болниците”, допълни Дончев.

НС прие законодателни промени, свързани с държавната помощ за засегнатите от…

„Когато говорим за ограничителни мерки, водещата дума имат лекарите и здравните специалисти, работата на политиците е да ги претворят в законови текстове. Реалната политика е комбинация между политически цели, програмата на правителството и съобразяване с конюнктурата на обществените желания, защото другото са действия на инат, което не е добра политика”.

Дончев обясни, че формите на подкрепа сега са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари преди пандемията от коронавируса. Тогава е имало дълъг цикъл – поне една година, за да се стигне до реална инвестиция. Сега първите пари през май успяха да стигнат до имащите нужда от тях за около 2 месеца.

„Надявам се сега да сме много по-бързи” добави вицепремиерът.

Екзакта: Четири партии сигурни за следващия парламент

Той посочи, че една политическа сила трябва да участва в изборите с намерението да управлява.

Дончев коментира и протестите през последните месеца, като обясни, че е имало „ярък, чист сблъсък между държавния и партийния интерес”.

„За нас, ако гледаме от партийния интерес, беше много по-изгодно да подадем оставка през лятото. Факт е, че престоят в Министерския съвет от лятото насам носи политически щети”, поясни Дончев.