Политика

И ето че става невъзможното – електронна рецепта вместо мокрия печатНай-после и в България пациентите ще могат да купуват лекарства с електронна рецепта. Със сигурност това е голяма крачка напред. Хората обаче се питат защо трябваше да дойде пандемията от коронавируса, за да се направи тази толкова години бабувана стъпка.

Явно коронакризата освен всички негативни последици, които причини в здравеопазването и икономиката, ще донесе и някои дълго бавени реформи. Каквото наблюдавахме например още през пролетта с обучението онлайн – буквално за няколко седмици цялата система на образованието с една гигантска крачка навлезе в сферата на модерните технологии.Ето че сега от зор същото ще се случи и с издаването на електронни рецепти. Което ще спести ресурс от време както за лекарите, така и за пациентите.

Да, ще трябва известен период, в който цялата система да премине към електронния вариант на рецептите заради технологични изисквания.

Но щом се е започнало с електронните рецепти, може отсега да се мисли, и то в ускорен порядък, и за електронното здравно досие. Това не само ще пести време на лекарите, но ще гарантира и по-ефективно лечение, защото те ще имат достъп до цялата медицинска история на пациента.

Дано скоро да дойде и денят, в който и българските пенсионери, вместо да обикалят всеки месец с т.нар. рецептурни книжки между личния лекар и близката аптека, да могат да си купят лекарствата само с електронно потвърждение от джипито. Защото тези задължителни месечни лекарствени “маратони”, в които са впрегнати възрастните хора, често пъти са абсолютно несъвместими със здравословното им състояние.

Засега е сигурно, че с ерата на електронната рецепта чиновниците по принуда ще се разделят с ритуала по удрянето на мокрия печат. Веднъж по рецептите, втори път по всякакви там административни документи, за които хората продължават да късат нерви по опашките пред гишетата въпреки пандемията.