Днес

Министър Ангелов: Хроничните болести са причина за високата смъртност от коронавирус

Министър Ангелов: Хроничните болести са причина за високата смъртност от коронавирус

© Юлия Лазарова

Причина за високата смъртност от коронавирус в България са многото хронични болести на населението, каза днес по „Дарик радио“ здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него здравната система не е реформирана, което е проблем, но от нея трябва да се извади най-доброто.

Здравеопазването не е лошо. Сравнено с много държави в ЕС, то е много по-достъпно, навременно достъпно“, допълни министърът.

За Ангелов са нужни реформи в две посоки – ново райониране на страната и изграждане на високотехнологични болници във всеки район, така че всеки гражданин да има равен достъп до качествена медицинска грижа. Според него са нужни 10 региона, при седем сега.

Министър Ангелов подчерта, че решенията за ограниченията не са взимани от политиците, а от експертите. Непоследователните решения той обясни с това, че епидемията е непредвидима и за нея няма математически модели.

По повод информационната кампания за ваксините, министърът каза, че иска българските граждани да са най-информираните по темата в страните от ЕС. За целта другата седмица Ангелов ще покани всички представители на медиите в България на дискусия, за да предложат най-добрият начин за информиране на общество за всички факти, свързани с ваксините Като грешка на здравните власти той посочи не достатъчно добрата работа с медиите.