Днес

Следващата година ще е комбинация между криза и възможност, смята Дончев

Следващата година ще е комбинация между криза и възможност, смята Дончев

© Юлия Лазарова

Следващата година ще е комбинация между криза и възможност, каза днес пред „Дарик радио“ вицепремиерът Томислан Дончев. Той изрази надежда, че в новия икономически ред българските фирми не просто ще се върнат на старото ниво, но и ще се качат на по-високо ниво.

Като дума на 2021 година вицепремиерът посочи „възможност“ и оприличи държавата на къща, ударена от природна стихия. „Имаме поражения по покрива, фасадата. Единият вариант е просто да ремонтираме. Другият е да сложим умни керемиди, които произвеждат ток, да сложим изолация на стените и да си подредим дома по нов начин“, каза Дончев.

Планът за помощ на бизнеса се усъвършенства

Дончев не приема критиките, че първия план за действия в помощ на бизнеса е бил сбъркан и затова е направен нов. „Той еволюира и в момента е във версия 2.0. Планът се усъвършенства. Над 80 предложения от различни институции имаме“, каза вицепремиерът. Той уточни, че ще е по-силен фокусът към нуждите на бизнеса. „Акцентът е колко бързо се движат парите“, поясни Дончев.

За всичко, финално отговорни в България са управляващите, така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на въпроса, кой е виновен за рекордния брой починали от коронавирус. Той допълни, че лекарите и учените продължават да търсят причините за нея. „Основно обяснение към момента е лошият здравословен статус на българите“, допълни Дончев.

Според него причината за проблема може да се търси поне 20 години назад. Дончев призна, че здравната и социалната система се огъват, а като голям проблем посочи, че преди да се стигне до отпускане на реални финансови помощи на фирмите минава повече от година.

Вицепремиерът посочи, че за момента няма ясен алгоритъм как да се действа в условията на тази пандемия и затова ограничителните мерки се променят непрекъснато. Като основен критерии за взиманите решения, Дончев посочи товарът върху болничната система и броят починали.

Той не отрече, че има натиск от различни страни срещу една или друга мярка, но решенията се взимат от лекарите и здравните специалисти. По повод ваксините и нежеланието на голяма част от лекарите да си ги сложат, Дончев обясни, че те са част от обществото и е нормално да са резервирани.

По повод плана за ваксинация на страната, той обясни, че е направен от водещи специалисти и не е правилен подход сравняването му с планове на други държави.

Попитан, дали би се ваксинирал, Дончев каза, че политиците не са най-приоритетната група за ваксиниране. „Аз ще се ваксинирам когато ми дойде редът, но ако трябва да се даде пример, съм готов“, обясни той.

Няма лоша дата за избори

Коментирайки политическата обстановка в страната, Дончев каза, че протестиращите са били прави да искат справедливост. Той не се съгласи с мненията, че предлагането на този фон на нов проект за Конституция е било финт за отклоняване на вниманието. Дончев обаче уточни, че тя не е била представена по най-добрия начин, но допълни, че бъдеща промяна в Конституцията ще е акцент в предизборната кампания на ГЕРБ.

Той поясни, че няма лоша дата за избори. „Предвид обществените напрежения – колкото по-рано са те, толкова по-добре. От пандемична гледна точка – колкото те са по-близко до топлата част, толкова по-малко рискове ще има“, коментира Дончев. Той допълни, че работна група търси алгоритъм за провеждане на избори в пандемична обстановка.

За вицепремиера при изборите има две деликатни теми – използването на машините за гласуване и риска чрез тях да се разпространява заразата, а втората е възможността на хората под карантина да гласуват. По този повод Дончев каза, че е поискана информация от външно министерство как са били организирани изборите в други страни, които са ги провели в условия на пандемия, като Румъния.