Днес

България спря полетите и забрани влизането на пътуващи от Великобритания

България спря полетите и забрани влизането на пътуващи от Великобритания

© Reuters

България спира временно всички полети от и до Великобритания, а пристигащите от страната, както и идващите от Ирландия, ще се поставят задължително под карантина от 10 дни. Това решиха днес на извънредно събиране министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Причината е новият щам на коронавируса, който е открит във Великобритания. За него се знае, че се разпространява 70% по-бързо.

Първият случай във Великобритания, на заразен с новия щам, е бил засечен през октомври. До момента той е открит в Дания, Нидерландия, Австралия, дори в Южна Африка.

Заради новия щам от днес в столицата на Великобритания Лондон и югоизточна Англия отново беше въведено максимално равнище на ограничителните мерки. Съгласно новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван. Забраняват се срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място, в случай, че не могат да работят от дома си.

Новият щам на коронавируса стана причина френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел да разговарят днес по телефона с лидерите на ЕС – председателя ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Темата е била изработване на общ подход към проблема с новия щам на коронавируса, който бързо се разпространява и накара някои европейски да забранят полетите от Великобритания, съобщиха източници, близки до Елисейския дворец, цитирани от БТА.

България спря полетите и забрани влизането на пътуващи от Великобритания

© Reuters

Испания поиска координирано решение на ЕС по темата. Докато се чака то обаче Нидерланидя и Белгия вече спряха полетите до Великобритания, подобна мярка въведоха също Италия и Германия.

Ирландия ще наложи от полунощ ограничения за полетите и фериботите, пристигащи от Великобритания. Като цяло пътуването между Ирландия и Великобритания ще бъде ограничено. Мярката ще бъде отново обсъдена във вторник сутринта, каза министърът пред Върджин мидиа нюз. Изключение ще се прави за превозването на стоки и за служители на важни вериги за доставки.

Може ли да компрометира ваксините

Пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че до момента са засечени над 400 промени във вируса, но те не са засягали неговите характеристики. „Сега имаме съществена промяна в спайк протеина на шипчетата на вируса, който е отговорен за имунитета. Ако той се промени, това ще ни създаде големи проблеми, за сега доказателствата са, че тази промяна води до по-лесно предаване на вируса, което е много неприятно, но ще следим развитието“, каза той.

Също пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова коментира, че щамът се появява през септември, но сега е разтревожил здравните власти, заради бързото си разпространение. Тя отбеляза, че за разлика от други мутации, които са засягали 7, 8 до 10 характеристики на вируса, тази засяга 17.

„Не знаем до колко новият щам е опасен. Нужни са сериозни проучвания, за да се каже до каква степен той има връзка към имунния отговор, тоест може ли да компрометира ваксината, към момента това не е доказано“, посочи Александрова.

Тя припомни, че имунният отговор на организма е срещу т.нар. „шипче“ на вируса, с което той разпознава входната врата на клетката е я инфектира.

„Също така знаем, че респилата се изгражда срещу различни участъци на това шипче. Така че да се надяваме, че дори да е възникнала промяна върху някои участъци на това шипче, Останалите ще бъдат достатъчни, за да осигурят надеждна защита. Към момента най-широко популярните и напредничави ваксини са изпитани върху различни варианти на вируса и до момента няма проблеми в това отношение“, каза още вирусологът. Проф. Радостина Александрова подчерта, че повечето ваксини се правят по такъв начин, че да позволяват много бърза актуализация, ако възникне мутация.

Новите от света за коронавируса четете тук