България

Във време на пандемия: Българин на Хаваите спасява света с изкуство

Хората в тропическия рай се борят срещу заразата, без да изключват развлеченията, разказва режисьорът Джордж Минкин.

Културните институции в цял свят са под ключ. Докато в България театрите, оперите и музикалните театри все още имат право да функционират, макар и с 30 процентна публика, в САЩ правилата са много по-строги. Там всяка една формация, занимаваща се с изкуство, не извършва дейност пред публика, пише „Марица“.

Това ни разказаха наши сънародници, живеещи и работещи в сферата на културата в Щатите от години. Там всеки щат сам решава как да процедира, ала народът е много по-изпълнителен, а артистите осъзнават, че трябва да изчакат най-лошото да отмине. В някои щати се поддържа камерен вариант на пърформанси, за да не се губи тотално връзката с публиката.

„Никога не съм предполагал, че Covid-19 ще сплоти така бързо хората на Хаваите и ще задейства механизма на гражданското общество, за да посрещнем кризата около тази пандемия“, разказва пред „Марица“ холивудският режисьор с български корени Джордж Минкин.

В тропическия рай на Хаваите местните бързо се обединили, за да направят така, че да не изключат развлеченията от живота си, но и да не позволят заразата да се развие.

„Живеем в 29-етажна сграда, ала в нея всичко бързо се трансформира така, че да осигурим внимание на самотните, болни и възрастни хора ​- помагахме им да не останат без храна и помощ. Разтичахме се и до близките ресторантчета, потърсихме местните обущари, шивачи и занаятчии ​- искахме да ги подкрепим, като им намерихме работа. Давахме им скромни поръчки, за да оцелеят в този труден момент. Те пък забравиха за печалбите и намалиха цените си до минимум. Операта, театрите и музикалните оркестри също не затвориха. Напротив, артистите се разделиха на малки групи и излязоха в паркове, градинки и църкви, за да ни забавляват! За труда си поискаха най-ниското заплащане – нещо като вид дарение. Ала ние бяхме наясно, че и те, миличките, имат семейства и трябва да бъдат подкрепени“, разказва Джордж Минкин.

Започнали доброволно да обучават туристите, идващи от Япония и Азия, как да спазват правилата за хигиена и санитарна изолация.

Кинорежисьорът с български корени обаче е убеден, че след тази необичайна ситуация дигиталните технологии все повече ще движат киноиндустрията в бъдеще.

„Мисля, че колегите от Холивуд ще го потвърдят, макар че преди 35-40 години бе немислимо да се говори за подобна новост. Ние, кинаджиите, обаче винаги сме се възползвали творчески от научните постижения. И както преди ерата на дигиталните технологии, така и днес ги използваме за създаването на невероятни филми. Смело мога да кажа, че пандемията дори помогна те да се гледат още по-масово. Винаги съм знаел, че светът ще бъде спасен от учени и хора на изкуството“, заявява българинът.

През последните месеци Холивуд остана една от малкото индустрии от шоубизнеса, която работи. Филмите продължават да се снимат, но в намален състав. Ако някой от екипа се разболее от Covid-19, снимачният процес прекъсва, докато се излекува и мине карантината му, след което продължава. Това е и причината премиерите на много очаквани заглавия да се проточат във времето и да излязат със закъснение.

Същото е положението и с токшоутата. В момента те се провеждат без публика, само с водещ, гостите и операторите. Практика е дори често операторите да завъртат камерата към седалките за зрителите, за да докажат, че такива няма и спазват всички мерки за безопасност.