Политика

Глобяват до 5000 лева за коледни елхи без сериен номерЗаконно отсечените коледни дръвчета за продажба задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Това е заявил инж. Росен Райчев от Изпълнителна агенция по горите по време на проверка в София днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Инспекторите са установили, че на проверените места няма незаконно добити коледни елхи.

Специалната пластина е закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето и е белег за законния му произход. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. Сериите и номерата им се вписват в превозните билети, придружаващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на добив до търговската мрежа.Превозният билет е другият задължителен документ, за който горските служители проверяват търговците. В него се вписва дървесният вид, който се транспортира, номерът на контролната пластина, мястото откъдето са добити, както и данни за търговеца.

Глобата, която се налага за незаконна елха за физически лица е от 50 до 3000 лв., а за юридически лица – от 100 до 5000 лв.

От началото на декември са установени единични незаконно добити коледни елхи, е посочил Райчев. През миналогодишната коледна кампания са били конфискувани около 350 незаконно добити дръвчета. Тенденцията е за намаляване на тези нарушения. Причината е все по-голямото потребление на елхи, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, за които не е задължително поставянето на пластините, е уточнил Райчев.

От агенцията по горите призовават гражданите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и в случай на съмнение за незаконна търговия да подадат сигнал на тел. 112.