Политика

Клиничните изпитвания на китайските ваксини срещу COVID-19 като цяло вървят гладкоКитай е инжектирал над 1 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на приоритетни целеви групи, като до момента не се съобщава за тежки нежелани реакции, заяви Джън Джунуей, директор на Центъра за научни изследвания и разработки на ваксини към Националната здравна комисия, предаде Радио Китай.

Той каза още, че в същото време фаза III на клиничните изпитвания в чужбина напредва гладко и при съответните проучвания не са открити сериозни рискове свързани с безопасността на ваксината. На тази основа Китай ще продължи да използва ваксините върху ключовите групи, каза той.По отношение на задграничните клинични изпитвания на тези три ваксини Джън Джунуей каза, че са инжектирани общо 150 000 дози на 75 000 участници в изпитването без сериозни нежелани реакции.

Според ръководителя на отдела за контрол на заболяванията към Националната здравна комисия Цуей Ган, тези наблюдения, които свидетелстват за безопасността и ефикасността на китайските ваксини, са помогнали да се затвърди решението на властите за започване на мащабна ваксинация сред ключовите групи в цялата страна.

Експертите напомниха още, че след инжектирането на ваксината трябва да се продължи с мерките за лична защита, включително носенето на маски, поддържането на социална дистанция и честото миене на ръцете, тъй като засега нито една от ваксините не гарантира 100% защита.