Любопитно

Мутацията на COVID-19 е засечена още през септември 

М утация на новия коронавирус е засечена във Великобритания още през септември и вече се разпространява по целия свят, съобщи ТАСС, като цитира интервю на Мария ван Керхов от Световната здравна организация (СЗО) пред Би Би Си.

„Великобритания откри този вариант на коронавируса през септември, той се появи в югоизточната част на Англия. Постоянно виждаме да се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изучаваме, да наблюдаваме как се разпространяват и какво водят след себе си“, отбеляза тя и добави, че откритата в Обединеното кралство мутация на новия коронавирус е засечена също в Дания, Нидерландия и Австралия.

На 14 декември британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че британски учени са открили нов мутиращ вариант на коронавируса, с който може да е свързано бързото разпространение на болестта в югоизточните райони на Англия. Той каза също, че според предварителния анализ този вариант се разпространява най-бързо от всички известни досега щамове.

На 19 декември премиерът Борис Джонсън обяви, че предварителни данни новият щам може да е 70% по-заразен и добави, че британски експерти все още не са намерили потвърждение на хипотезата, че щамът води до по-висока смъртност.

Според Джонсън тъкмо този щам е причина за резкия ръст в заболеваемостта в страната след отмяната на националната карантина на 2 декември. Той бързо става доминиращ и в Лондон и В Югоизточна Англия на него сега се дължат около 60 на сто от новите случаи на заразяване. Това накара властите да наложат по-строги мерки за ограничаване на пандемията.

По последни данни на британското правителство през последните седем дни броят на заразените в страната се е увеличил с 41 на сто в сравнение с предходния седемдневен период.

Новият щам тревожи епидемиолозите, съобщи АФП.

Новият щам на вируса Sars-CoV-2, който се разпространява много бързо, вече е „доминиращата“ форма на вируса и на него се дължи резкия ръст в хоспитализациите през декември, каза в събота главният научен съветник на британското правителство Патрик Валанс.

„Информацията за този нов щам е много тревожна“, смята проф. Питър Оупъншоу, имунолог в Импириъл колидж в Лондон.

„Това е много лоша новина“, добавя проф.Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. „Изглежда, че този вирус е много по-заразен от предишния щам“, казва той.

На страницата си във Фейсбук френският генетик Аксел Кан пише, че досега „в света са засечени триста хиляди мутации на новия коронавирус“. 

В Италия има пациент с новия щам на коронавирус

Италия е открила пациент, заразен с новия щам на коронавируса, открит във Великобритания, съобщи днес италианското здравно министерство.

Пациентът и неговият партньор са се върнали преди няколко дни от Обединеното кралство с полет до римското летище „Фиумичино“ и сега са в изолация, каза министерството, цитирано от Ройтерс.

Лондон е в пълен транспортен вакуум

Лондон преди празниците се оказа в почти пълен транспортен вакуум: последната надежда на тези, които планираха да прекарат Коледа в Европа, се срина, след като Франция обяви, че ще затвори границата с Великобритания за 48 часа от полунощ на 20 декември.

В събота вечерта британският премиер Борис Джонсън обяви, че Лондон и югоизточната част на страната всъщност влизат в тотално заключение поради бързото разпространение на по-заразния тип коронавирус. В отговор Белгия, Холандия, Италия, Австрия, Германия и редица други страни обявиха затварянето на границите си с Великобритания.

Всички билети за влаковете Eurostar до Париж са разпродадени до 25 декември включително: тази ситуация се повтаря от година на година, но тази година търсенето се подхранва както от карантината, въведена в Лондон, така и от въвеждането на забраните от почти всички европейски държави да приемат пътуващи от Обединеното кралство.

Тези, които желаят да нарушат правителствената забрана и все пак да напуснат Лондон за празниците, е трудно да разчитат на самолетите – стотици полети бяха отменени на летищата в Лондон за един ден.

Ден преди това, след като Джонсън обяви действителното въвеждане на заключване в Лондон от полунощ в неделя, хиляди жители на столицата се втурнаха към жп гарите в опит да напуснат града, преди да влезе в сила забраната за влизане и излизане. Образуваха се километрични задръствания по пътищата предишната вечер.

Здравният министър Мат Ханкок нарече това поведение на лондончани „напълно безотговорно“.

Забраняват влизането у нас на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия

Спешна среща на ЕС заради новия щам на коронавируса

Новият щам на COVID-19 е „извън контрол“

Борис Джонсън: Новият щам на коронавируса може да е с до 70% по-заразен