Любопитно

Семейства търсят дарения, за да се издържат без да работят 

П андемията остави много хора без работа. Хора в нужда. Доброто обаче намери път към тях в лицето на много фондации и групи от социалните мрежи. Те обединиха усилия, помогнаха и продължават да помагат на нуждаещи се.

Това разказва в репортажа си NOVA.

Екипът на телевизията посочва, че в тежката ситуация се намериха и такива, които да злоупотребяват с добротата на дарителите.

Тина Ивайлова разказва за едно семейство, което живее на гърба на дарения цели три години и особено активно мами в тежките дни на пандемията.

Семейството на Магдалена Русанова – съпругът й и петте им деца живеят изцяло от дарения от дълго време. Досега.

Преди дни, от две фондации – „За хора с големи сърца“ и „Подай ръка“, както и от групата във Facebook – „Майки в беда“ разбират, че помагат на многочленното семейство с едни и същи неща.

Версията на нуждаещите във всичките им близо 30 профила в социалната мрежа е една и съща.

„Къщата е изгоряла, майката е със сгънат бял дроб, но гримовете са много важни за Мимито. Всичко опира до стоки, които могат да бъдат съвсем спокойно разпродадени. Значи реално техният интерес е в неща които са малки луксозни и могат да бъдат продадени експедитивно. Друго не ги интересува. Лаптопи, телефони, преса за коса, сешоар или прахосмукачка – това са вещи, които на тях са им от крайна нужда“, разказа Джулия Стоянова от „Майки в беда“.

Става ясно, че една от дъщерите на Магдалена – Румяна се представя в социалната мрежа като Мимито Иванова.

„За съжаление, в началото не вярвах, че хора ще злоупотребяват с храна. Отделно лошото е, че покрай тези хора, които злоупотребяват някои наистина нуждаещи се губят това нещо. И като се разочарова един човек, той спира да помага“, обясни Милан Иванов от „Хора с големи сърца“.

„Използват често децата си. Създават фалшиви техни профили с техните имена. Близо година вече тя и всички нейни близки се свързват с нашата организация. Пишат ни абсолютно всеки ден с различни молби за помощ от храна, плащане на сметки за ток, до гримове, дрехи  и кафемашини, като 90% от нещата, които те казват са лъжа“, казва Радостин Георгиев от „Подай ръка“.

Крайно нуждаещи ли са семейството на Магдалена и откога мамят – отговорите на тези въпроси потърси екипът на NOVA. 

Още по темата вижте във видеото.

Шестима са задържани при акция срещу ало измамници в България и в Румъния

Измамник открадна пари на 89-годишен мъж, как бе заловен