Днес

Скатов се насочи към експедиция за зимно изкачване на К2

Скатов се насочи към експедиция за зимно изкачване на К2

© facebook.com/14×8000

Колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си“.

С тези думи във „Фейсбук“ българинът Атанас Скатов се насочи към експедиция за първо в историята зимно изкачване на К2 (8611 м). Той обяви, че с пътуване до Пакистан започва мисията си към върха.

„Днес започва едно ново и много специално пътешествие за мен. Зимна експедиция над 8000 метра определено е много сериозно предизвикателство, дори и да не е К2. Изключително благодарен и щастлив съм, че имам тази възможност да науча още много нови неща за зимната планина над 8000 метра и то към единствения все още неизкачен връх през зимата на нашата планета“, написа Скатов.

Досега не е правено успешно изкачване на К2 през някой от зимните месеци (декември, януари, февруари). Наскоро в интервю за БНР Скатов заяви, че планира около Нова година да бъде в базовия лагер под върха, след което ще има 60 дни за опита.

Това е 21-а експедиция на Скатов за последните осем години и 14-а над 8000 м. Той се надява да завърши Хималайската корона (изкачването на всички 14 осемхилядника) догодина. До целта му остават Шиша Пангма, К2, Броуд Пик и Нанга Парбат.