Днес

Учените знаят малко за мутиралия COVID-19, драстичните мерки са за всеки случай

Учените знаят малко за мутиралия COVID-19, драстичните мерки са за всеки случай

© Reuters

VUI-202012/01 – това е името, което учените дадоха на новта мутация на коронавируса Sars-CoV-2, станала причина за продължаваща и в момента вълна от затваряне на границите в Европа за въздушни връзки с Великобритания. Поне 16 милиона души в Югоизточна Англия, включително Лондон, са поставени под максимална степен на ограничения.

Но засега вирусолозите могат да предоставят твърде малко информация, заключенията им се с „умерена увереност“ за увеличена вероятност за предаване между хората и са основани на компютърно моделиране и „асоциации“.

Главният медицински мениджър на Англия Крис Уити каза, че новият вариант, засечен и в Австралия, Южна Африка и Италия, може да бъде предаван до 70% по-бързо и може да увеличи стойността на R с 0.4 единици или повече (бел.ред – показатател 1 означава, че един носител заразява още един човек). Като се имат предвид данните до момента, изглежда мутацията не повишава риска от тежко заболяване или смъртността, твърди „Гардиън“.

В документ, разпространен в неделя от правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG), се казва, че „засега няма достатъчво данни, за да се направят заключения“ относно:

механизъм за увеличено препредаване (вкл. това дали човек е носител на по-голям околичество от коронавируса, честотата на възпроизводството му и т.н.)

– как са разпределени тези случаи по възрастови групи

колко смъртоносен е новият щам, след като има съобщения за 4 починали на около хиляда случая (но тези данни трябва да се съопставят със сравним набор информация)

дали мутацията защитава коронавируса от антитела на човешката имунна система (има твърдения, че е мутирал гликопротеин на върху на „шиповете“, чрез които коронавирусът атакува клетките, а това е и слабото място на коронавируса, защото антителата „запушват“ израстъци и през тях би могло да се влезе в коронавируса и той да бъде унищожен)

възможно ли е повторно заразяване (сред 915 лица са регистрирани случаи на възможно повторно заразяване с новия вариант, но този показател трябва да бъде сравнен с адекватни данни, за да се прецени дали VUI-202012/01 е с по-висок показател за повторно инфектиране).

В търсене на по-категорични отговори от NERVTAG обявяват,, че в следващата седмица ще събират по-добри данни за сравнения по отделните показатели, проверява се дали тестовете могат да засичат мутацията, а за ефективността на ваксината ще е нужно повече време.

Досега по света е съобщавано за над 4000 мутации на Sars-Cov-2, от които може би само единици са от някакво значение, казва Мюге Чевик от NERVTAG. Всички вируси – включително коронавирусите – мутират непрекъснато, така че не е неочаквано появата на този нов вариант.

Данните, натрупани досега, са в съответствие с разбирането, че новият мариант е по-инфекциозен или може да се разпространява по-ефективно, но нямаме лабораторно потвърждение за това или каквато и да е идея защо се разпространява по-бързо, казва Стюарт Нийл, професор по вирусология в King’s College London, цитиран от „Гардиън“. Щамът беше свързан с 10% до 15% от случаите в определени райони преди няколко седмици, но миналата седмица той скочи до приблизително 60% от случаите в Лондон, допълва той.

Кое е тревожното?

Учените не знаят в момента ефекта от промените върху способността на коронавируса да инфилтрира клетките в белите дробове, гърлото и носната кухина, като взаимодейства с рецептор, наречен ACE-2.

Няма яснота как допускането, че мутацията е по-заразна, се отнася предимно към хора, които просто не могат да работят вкъщи и са принудени да пътуват и да са в контакт с други. Има вероятност и мутацията да се разпространява сред специфични групи – през лятото, например, имаше „испански щам“, просто защото британци бяха почивали в Испания и от тях се разпространи из страната.

Затова специалистите предпочитат да наложат нови строги мерки и да сгрешат от прекомерна предпазливост, отколкото ситацията да излезе извън контрол. Според д-р Чевик властите във Великобритания действат решително в контекста на намеренията на милиони британци да се съберат за Коледа и Нова година с близки.

Повече яснота би трябвало да има след 2 седмици, т.е. около Нова година или в първите дни на януари. Добрата новина е, че междувременно е в ход ваксиниране на населението, а училищата са във ваканция. Но ако най-лошите допускания на вирусолозите се потвърдят, ще трябва да се спазва още по-строга дистанция и учениците може да бъдат принудени да останат вкъщи или поне персоналът в училищата да бъде подлаган на много по-строг контрол и тестове.

Учените още търсят отговори за мутирането на Sars-CoV-2, което според тях става средно два пъти в месеца, т.е. от „оригинала“ от Вухан ни делят около 25 мутации. Ако ваксините се превърнат в движеща сила за честотата на тези мутации, това може да означава ситуация като с грипа – имунизиране всяка година според прогнозата за поредната сезонна версия на COVID-19.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.