Любопитно

Хобито на кралица Елизабет II, което ѝ носи милиони

М алко известното хоби на британската кралица ѝ е донесло 100 милиона паунда, но то със сигурност не е за всеки, разказват в ново видео на канала Royal News във Vbox

Въпреки че тази година британската кралица Елизабет Втора отпразнува своята 94-а годишнина, ежедневният ѝ график е изключително натоварен. В него присъстват срещи с висши държавни служители, благотворителна дейност и церемониалните кралски задължения.

Въпреки това тя успява да намери време за нещата, които обича – разходките, конете и времето със семейството си. Елизабет Втора практикува и друго, по-малко известно хоби, което ѝ е донесло сериозни приходи през годините. За да бъдем точни около 100 милиона паунда.

Британската кралица от десетилетия събира пощенски марки и вече разполага с впечатляваща колекция.

Един от най-ценните ѝ експонати е марка от британската колония на остров Мавриций от 1847 г., която през 2002 г. е оценена на зашеметяващите 2 милиона британски лири или около 2.2 милиона евро. Първоначално марката принадлежи на нейния дядо крал Джордж V, който я купува на търг през 1904 г. Той плаща 1450 лири за марката по това време, което се равнява на около 60 000 британски лири днес.

Марката от Мавриций е показана пред публика за първи път на изложба през 2002 г. по случай Златния юбилей на кралицата.

През годините кралицата сама добавя много впечатляващи марки към колекцията, наследена от нейния дядо. Твърди се, че колекцията се събира в около 300 албума и около 200 кутии, които се съхраняват в трезор в двореца Сейнт Джеймс в Лондон.

Когато започва да се занимава по-сериозно с колекцията, британската кралица решава да продаде част от ненужните и повтарящи се марки в нея, като използва постъпленията за покупката на по-ценни експонати.


Каква бе сватбата на принцеса Беатрис в сравнение с тази на Елизабет II

Докато не стане кралица, Кейт няма право на това…

Вижте децата, които ще станат крале и кралици

Величие, класа и стил – кралските двойки, които не познавате