България

Чудо! Гръцки острови с нула заразени от коронавирус

Гръцки острови се превърнаха в истински феномен, след като отчетоха, че нямат нито един положителен резултат за коронавирус, предава БНР. Стриктно спазване на мерките, а може би и самата природа, са причина за чистите от зараза острови, коментират местните жители.

Строгата карантина в южната съседка рязко свали броя на заразените, както и жертвите на инфекцията. Извънредните правила обаче няма да бъдат разхлабени до началото на януари.

Малкият и китен остров Алонисос в Егейско море, туристически магнит през лятото, се оказа и чист от коронавирус. Екипи на министерството на здравеопазването са направили тестове на всички жители и няма нито един положителен резултат.

Оптимистична е ситуацията и на близкия остров Скопелос, където стотици са били тествани и всички резултати са отрицателни, посочва БНР.

При действащата забрана за напускане на района по местоживеене е невъзможно туристи сега да посетят тези острови, но част от намиращите в момента там са гърци, пристигнали преди обявяване на карантината и работят дистанционно.

Остров Скопелос прибави към световната си туристическа популярност и емблемата – остров без коронавирус.