Любопитно

Възможно ли е новият щам на COVID-19 вече да е у нас

И мунологът проф. Андрей Чорбанов коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA новият щам на коронавируса, открит във Великобритания. Заради него десетки страни, сред които и България, забраниха полетите от и до Острова.

„Няма как да се скрием от новия щам на COVID-19.

Вероятно вече го има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, новият щам няма да бъде спрян, тъй като вече го има и в други държави”, категоричен е експертът.

По думите му вирусът постоянно се променя, новият щам на коронавируса е по-заразен и ще се разпространява по-бързо. „Новата мутация на вируса има по-голяма способност да заразява. Не можем да твърдим, че новата мутация е по-заразна”, поясни Чорбанов.

„Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вирусът се адаптира, за да прониква по-лесно в организма“, поясни Чорбанов.

Имунологът беше категоричен, че

мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам.

„Учените не смеят да коментират поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил“, каза още той.

Според имунолога досега

всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база спайк протеин, който мутира най-често.

И допълни, че новият щам кодира до 93% всичко което кодираше първия SARS вирус през 2002-2003 г.

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 е започнала да намалява. „Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени”, каза още  имунологът.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Действа ли ваксината и срещу новия щам на COVID-19

Самолети, ресторанти, хотели – само за ваксинирани?

Защо три самолета от Великобритания все пак кацнаха у нас

Новият щам на COVID-19 е „извън контрол“