Любопитно

Джонсън свика комитета за извънредни ситуации, ковид – 19 – Франция наложи блокада

Б ританският премиер Борис Джонсън свика заседание на правителствения комитет по извънредни ситуации (COBRA) днес, след като Франция затвори границите си с Обединеното кралство, за да спре разпространението на новия щам на ковид-19.

Блокадата предизвика големи смущения в товарния трафик. Камионите не могат да пресичат Ламанша.

Канада и Полша са сред последните страни, които спряха полетите от Великобритания, следвайки по-голямата част от Европа. Франция, Германия, Италия, Холандия, Белгия, Австрия, Дания, Ирландия и България бяха сред тези, които обявиха ограничения за полети от Великобритания. По-късно към този списък се присъединиха Турция и Русия.

Възможно ли е новият щам на COVID-19 вече да е у нас

Борис Джонсън обяви миналата събота въвеждането на стриктни ограничения в Лондон и югоизточната част на Англия, след предупреждения на учените, че новият щам на ковид-19 се разпространява много по-бързо от предходните. В неделя Великобритания регистрира рекордните 35 928 нови случая на коронавирусна инфекция.

Въпреки че лекарите подчертават, че няма доказателства, че новият щам е по-смъртоносен, ясно е, че повече случаи неизбежно ще доведат до увеличаване на броя на починалите, ще засилят натиска върху здравните системи и ще затруднят ваксинирането.

Британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че забраната на Франция за товарни превози е „леко изненадваща” и че агенцията му разработва авариен план за Кент.

Великобритания в изолация – десетки страни спряха полетите

Европейската организация за безопасност на въздушната навигация (EUROCONTROL) предупреди в понеделник, че Европа ще бъде изправена пред „значително въздействие” върху своите въздушни транспортни коридори, след като държавите от ЕС обявиха, че прекъсват транспортните връзки с Обединеното кралство поради опасения за новия щам на ковид-19.