Любопитно

Д-р Иван Маджаров: Няма нов щам на COVID-19

Н ов щам на COVID-19 няма и сега не е време за истерии или паника. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на „Здравей, България“.

Спешна среща на ЕС заради новия щам на коронавируса

СЗО откри новия щам на коронавируса и в други страни

Новият щам на COVID-19 е „извън контрол“

„Коронавирусът се видоизменя и ние знаехме това през цялата година. Сега разбираме за малко повече от 6-7, прочетох някъде, че са променени 17 секвенции. Това не е нов щам. Предстои просто да видим как ще реагира с човешкия организъм“, добави Маджаров.

Действа ли ваксината и срещу новия щам на COVID-19

Той обяви, че засега не се съобщава за драстично по-тежко протичане, по-висока смъртност или повече случаи.

„При положение, че тази мутация е открита преди два месеца, подобни новини ми приличат малко повече на политика. Изведнъж това бива съобщено от премиера на Великобритания, а не от научните среди“, коментира още шефът на БЛС.

COVID-19: В пет области няма нито един нов случай

По думите му вероятността мутацията вече да е в България е голяма.

Пренебрегват ли се лекарствата срещу коронавируса на фона на ваксините

„Доста медикаменти бяха посочени като ефективни срещу коронавируса. Някои от тях оправдаха донякъде тези твърдения, а други ги опровергаха. В крайна сметка моето мнение е, че това е състезание в две успоредни писти между създателите на ваксините и онези, които работят върху създаването на ефективна терапия“, посочи председателят на БЛС.

Д-р Маджаров бе категоричен, че най-важното е да се намери лек срещу коронавируса без значение дали ще се използва ваксина или медикаменти.

„Ако можем да лекуваме едно заболяване успешно, то значи вече го управляваме. Ако ли не, то използваме ваксините, за да намалим неговото разпространение“, добави той.

Вижте повече във видеото горе.