Политика

Евродепутати: Невъзможна е търговска сделка с Великобритания до края на годинатаЕвропейските депутати смятат, че вече е невъзможно да се ратифицира евентуално търговско споразумение между Великобритания и ЕС за периода след Брекзита, за да може то да влезе в сила от 1 януари, предаде Франс прес.

Евродепутатите по-рано бяха заявили, че за да се ратифицира такова споразумение до края на годината, то трябва да се постигне до неделя 20 декември в полунощ, предаде БТА.„Политическите игри в Уестминстър отнеха много време. Сега е невъзможно за Европейския парламент да направи оценка на дадено споразумение преди края на годината. Няма да одобрим никакъв текст. Положението е твърде важно“, заяви днес в Туитър председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.

Той заяви, че е важно да не се взема прибързано решение за евентуален текст и обеща ЕП да остане конструктивен партньор и споменава „други процедури“ за влизането в сила на евентуално споразумение, само 10 дни преди окончателното скъсване между ЕС и Великобритания.

Възможно е например сключено в последния момент споразумение да бъде временно прилагано от 1 януари, като ЕП го ратифицира впоследствие. Според редица европейски източници обаче подобен сценарий е възможен само ако бъде постигнат компромис преди Коледа, в противен случай е неизбежно да има твърд Брекзит, поне за няколко дни.

„Ще има фактически твърд Брекзит. На 1 януари ще настъпи голяма промяна и трябва да се подготвим за нея“, заяви евродепутатката Натали Лоазо от либералната група „Ообнови Европа“.

Групата евродепутати, която следи хода на преговорите от името на ЕП ще заседава в днес, за да направи оценка на ситуацията и да обсъди следващите етапи, каза председателят й Дейвид Макалистър от ЕНП.

Преговорите между Брюксел и Лондон се възобновяват днес. Ако не бъде сключено търговско споразумение, Великобритания ще напусне европейския общ пазар и митническия съюз на 31 декември в 23 ч. по Гринуич. Тогава търговията между Великобритания и ЕС ще се извършва по правилата на Световната търговска организация, които предвиждат митнически такси и квоти.