Политика

Експерти: Ваксините са ефективни срещу новия щам на коронавируса“Eксперти от Европейския съюз смятат, че съществуващите ваксини срещу коронавирусa са ефективни срещу новия бързо разпространяващ се щам, открит във Великобритания“, заяви министърът на здравеопазването на Германия в неделя, цитира думите му „Дейли Сабах“. 

„Това, което знаем засега, е че новият щам няма влияние върху ваксините, които си остават ефективни“, каза Йенс Спан пред обществената телевизия ZDF, позовавайки се на разговори между експерти в европейските институции.Според Монсеф Слауи, който оглавява процеса по разработване на ваксина в САЩ, към момента никой щам на вируса не изглежда устойчив на наличните ваксини.

От своя страна Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, каза пред агенция „Франс прес“, че мутациите засягат протеиновите шипове, които разпространява вируса.

„Промените, които тези мутации правят в протеиновите шипове, които са целта на ваксината, са недостатъчни, за да променят ефективността на ваксината“, каза той.

Обединеното кралство алармира за нов щам COVID-19, който е 70% по-заразен от другите съществуващи щамове, вследствие на което много страни да спряха пътуванията до острова.

Превод и редакция: Винсент Тановски