Любопитно

Защо села до АЕЦ "Козлодуй" постоянно остават без ток

Ж ители на пет населени места във Врачанско, намиращи се съвсем близо до АЕЦ „Козлодуй“, се оплакаха, че вече няколко години имат проблеми с електрозахранването. 

ЧЕЗ разкри най-голямата кражба на ток в историята си

Токът често спирал и те буквално оставали откъснати от света, тъй като не работели и клетките на мобилните оператори. Местните правили непрекъснато опити да решат проблема, но без успех.

Как е извършена най-голямата кражба на ток

Силвия Радулова и съпругът ѝ наскоро се прибрали от Палма де Майорка. Той продължил да работи онлайн. Изживели истински ужас, когато нямал връзка и не можел нито да получава, нито да изпълнява ангажиментите си заради поредното прекъсване на тока за цели 12 часа, съобщава NOVA.

Поредна кражба на ток от ферма за криптовалута

„Това е абсолютен дискомфорт. Искаме да развиваме селата, но няма как да се получи. Ако не бях израснала тук и не обичах толкова много Долни Вадин и България, може би щях незабавно да се върна в чужбина“, коментира Радулова.

Калоян Величков е студент на онлайн обучение. Прекъсванията на тока обяснява, че му създават сериозни проблеми.

КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока остават същите

„Големият проблем ще е, когато дойде сесията. Ако токът прекъсне по време на изпит, аз мога да остана на поправка“, казва Калоян.

„Проблемът е много голям. Той е от 2016 година. Ежедневно спират тока за по 5-10- 15 минути. Направихме срещи и организирахме подписки с други кметове“, посочви кметският наместник на село Долни Вадин Иван Спасов.

Писали писма и правили срещи с представители на електроразпределителното дружество.

„Дават различни отговори. Един от тях беше, че косове летят и прекъсват електрозахранването по мрежата“, обясни кметският наместник.

Сега заради сезона ятата скорци ги няма в близките лозови масиви. Токът обаче продължава да прекъсва.

„Има доста изгорели електроуреди. Просто се борим , мъчим се, но явно това не е по силите ни, за да го направим. Може да сме с малко население, но ние също сме живи хора, също имаме нашите потребности“, каза кметският наместник Елена Максимова.

В официален отговор до NOVA от ЧЕЗ заявиха, че според експертите им мрежата в региона е в добро техническо състояние, но още в началото на новата година ще започне подмяната на 60 изолатора.

„Може би от две години слушаме, че са закупени материалите, и че ще се започне да се работи по далекопровода, който захранва нашите населени места. Ние обаче това не го виждаме, а проблемите продължават“, обясни кметът на село Остров Ирена Станкулова.

При последната авария, която оставила хората без ток за 12 часа, причина бил повреден изолатор, който е открит на 250-ия стълб по 30-километровото трасе и оттогава, според ЧЕЗ, не са регистрирани нови прекъсвания.