Политика

Пускат условията за кандидатстване за помощ на всички затворени бизнесиПари ще има за всички, без значение кога са подадени документите

Ще има помощ за всички фирми със засегната от пандемията дейност, обявиха от Националната агенция за приходите (НАП).Срокът за подаване на проектни предложения в НАП по програмата „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ е удължен до 20 януари, съобщи на онлайн брифинг Росен Бъчваров, директор на дирекцията „Комуникации и протокол“ в НАП.

По-късно днес в портала за е-услуги на НАП https://inetdec.nra.bg/eservices.html ще има подробна информация за реда и условията на кандидатстване, допълни той.

Държавата ще дава до 20% от оборота на фирми, засегнати от пандемията, за срок от 27 ноември 2020 г. до 31 януари 2021 г. Максималната помощ е до 150 000 лева, припомни Бъчваров.

Той препоръча на фирмите със засегната от пандемията дейност, в четири заповеди на министъра на здравеопазването, да не бързат да подават документи за подпомагане още днес. Нека утре или най-късно до седмица в Държавен вестник да излязат промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари, които ще облекчат и фирмите, и НАП при отпускане на помощта.

Пари ще има за всички, без значение кога са подадени документите. Ако първоначално предвидените пари не стигнат, ще бъдат отпуснати още, каза Бъчваров.

Помощта ще бъде 20% от отчетения оборот на засегнатия обект, получаван в брой или по банков път за периода година по-рано. Ако например ресторант е затворил на 27 ноември до края на януари догодина, ще даде данни за оборота си от 27 ноември 2019 г. до края на януари 2020 г., обясни Бъчваров.

Помощ за фирмите ще искат всички упълномощени лица, например счетоводители или управители. Помощта ще се отпуска след автоматична проверка на НАП към банковата сметка на титуляра на юридическото лице, а не на трето лице.

НАП ще засича оборота на обектите и ако има несъответствие, то ще бъде коментирано допълнително със собствениците на фирмите, каза говорителят на агенцията.

Помощта ще може да бъде ползвана и за възнаграждения на персонала на обектите. Фактическото получаване на помощта от фирмите ще стане след нотификация от страна на Европейската комисия. Искането за тази нотификация е пратено в края на миналата седмица и тече активна комуникация с ЕК, каза Бъчваров.