Днес

САЩ повдигнаха нови обвинения за атентата над Локърби

САЩ повдигнаха нови обвинения за атентата над Локърби

© Associated Press

Бившият високопоставен офицер от либийското разузнаане Абу Агила Масуд Хейр ал Марими бе обвинен от Съединените щати, че е сглобил бомбата, взривила полет на американската компания „Пан Ам“ над шотландския град Локърби.

Обвинението, достъпно на сайта на правосъдното министерство, се появява на 32-рата годишнина от терористичната атака, при която загинаха 270 души – 243-ма пътници, 16 души екипаж и 11, ударени от паднали във и около град Локърби отломки.

За Великобритания това е най-смъртоносната терористична атака в историята ѝ, а за САЩ втората след 11 септември 2011 г. – повечето хора на борба на полета от Лондон за Ню Йорк и се прибираха за коледните празници, макар че жертви има общо от 21 държави.

Зад днешното обявяване стои и личният почерк на правосъдния министър и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, който заемаше тази длъжност и при Джордж Буш – старши и започна тогавашния си мандат с няколко стъпки, една от които бяха обвиненията за Локърби през 1991 г. Днешните обвинения вероятно бележат края на втория му мандат, тъй като се очаква да се оттегли в сряда на фона на разногласия с президента Доналд Тръмп.

Третият обвиняем

За Масуд се казва още, че е сред основните фигури в режима на сваления Муаммар Кадафи, създавали бомби за различни атаки между 1973 и 2011 г. (с него САЩ свързаха днес и атентат в дискотека в Западен Берлин през 1986 г., при която загинаха двама американски военнослужещи) Масуд е третият либиец, обвинен по случая след починалия Абдел Басет ал Меграхи и Ламен Халифа Фхимах (и двамата също от либийското разузнаване). На пресконференция Бар обяви, че Масуд е задържан в Либия и американските власти се надяват на възможност той да бъде съден в САЩ.

Само Меграхи бе осъден, а Фхимах – оправдан.

Меграхи, осъден на 27 г. затвор, обаче почина на свобода през 2012 г., след като три години по-рано заради рак в последен стадий бе освободен от затвора. До последно той отричаше да е виновен. Семейството му и някои от роднините на жертвите от Шотландия смятат, че Меграхи е бил осъден несправедливо.

Доказателствата, с които разполагат властите в САЩ, сочат, че през 1988 г. Масуд е извикан от офицер от либийското разузнаване за среща в Триполи и са му дадени инструкции да пътува до Малта, където пристига с куфар за среща с Меграхи и Фхимах на летището. След четири дни в хотел Меграхи и Фхимах му казват да заложи механизма на бомбата за след 11 часа. След като Фхимах регистрира куфара като багаж, Масуд напуска и получава билет за полет към Триполи.

Полет 103

Според разследващите полет 103 е бил свален от бомба, скрита в куфар, натоварен в Малта на друг самолет. След кацане във Франкфурт багажът с взривното устройство заминал към лондонското летище „Хийтроу“, където бил качен на борда на самолета на Pan Am.

През 2003 г. Кадафи призна вината на страната си и изплати компенсации на близките на загиналите. Той обаче отрече лично да е поръчал свалянето на самолета.

Адвокатите на Меграхи твърдят (независимо от отговорността, поета от Кадафи), че подозренията за атентата отдавна падат върху Иран, наредил на сирийско-палестинска групировка да извърши това като отмъщение за свалянето на ирански самолет от САЩ през юли 1988 г. с 290 жертви.