Днес

СЗО: Няма нужда от паника заради мутацията на COVID-19

СЗО: Няма нужда от паника заради мутацията на COVID-19

© Reuters

Световната здравна организация предупреди днес да не се прекалява с тревогата около нов и силно заразен вариант на коронавируса, за който съобщи Великобритания преди дни. Това е нормална част от еволюцията на пандемията, допълни организацията, цитирана от „Ройтерс“.

От СЗО дори опитват да извлекат добра новина от случващото се, като твърдят, че то демонстрира, че средствата за проследяване на вируса вършат работа.

Паническото прекъсване на контактите с Великобритания през последните около 30 часа постави страната в почти пълна изолация от света. Но вероятно още тази вечер връзките с Франция ще бъдат подновени и до сряда ще има нормализация.

„Трябва да открием баланса. Много важно е да има прозрачност. Също така важно е да се казва на обществеността какво е положението. Но и да се осъзнае, че това е нормална част от еволюцията на вируса“, заяви по време на онлайн брифинг Майк Раян, отговарящ в СЗО за извънредни ситуации.

„Наистина положителнен процес за световното здраве е, че сме способни внимателно да следим вируса, с научни средства и в реално време. Държавите, вършещи тази дейност, заслужават похвала“, добави той.

Цитирайки британски данни, от СЗО казват, че не виждат доказателства мутиралият коронавирус да води до по-тежко боледуване или до повече смъртни случаи от COVID-19. Изглежда, обаче, се потвърждава, че той се разпространява по-бързо.

Представители на СЗО казват още, че засега коронавирусът мутира много по-бавно от грипните вируси и че дори британският щам остава по-малко заразен от други болести като заушката, например.

Разработените ваксини срещу COVID-19 би трябвало да се справят и с новите варианти на коронавируса, но в момента вървят проверки, за да се докаже, че това е така, казват от СЗО. Световната организация очаква допълнителна информация за новия щам в следващите дни и седмици.

Угур Сахин, изпълнителният директор на BioNTech, изразе пред Bild TV увереност, че ваксината, разработена съвместно с Pfizer, ще е ефективна срещу щама от Великобритания. В следващите дни ще анализираме за какво става дума и подхождаме към въпроса трезво, допълни той.Учени от британската група съветници за нови и възникващи заплахи от респираторни вируси (NERVTAG) казаха днес, че мутацията изглежда е направила коронавируса също толкова заразен за децата, колкото за възрастните. „Вече имаме висока степен на увереност, че този вариант има предимство в разпространяването в сравнение с другите варианти в страната“, каза Питър Хорби, професор по инфекциозни заболявания в университета на Оксфорд и председател на групата.

„Налице е признак, че е с увеличена способност да заразява деца“, допълни колегата му епидемиолог Нийл Фъртюсън от лондонския Imperial College. Според него е установена известна причинно-следствена връзка, но за потвърждаването ѝ са нужни още данни.

Но Хорнби също така предупреди, че учените не разбират докрай биологичните механизми на мутиралия вирус. „А това означава доста несигурност относно това как се случва и какъв е обхватът на тази допълнителна заразност.“

При сегашните противоепидемични мерки едва ли щамът ще бъде удържан в Югоизточна Англия. Кристиян Дростен, един от водещите германски вирусолози, коментира днес, че N501Y вероятно вече е в страната. Той обърна внимание на това, че е важно да се разбере дали вирусът е бил подсилен от новата вълна в тази част на Англия, или е причинител на тази вълна.

Във Франция Венсан Енуф от Института „Пастьор“ каза, че няма доказана връзка между новата мутация и по-бързото разпространяване на вируса във Великобритания. „На какво се дължи бързото разрастване на заразата в тези части от страната? На супер-разпространители или на новата мутация? Всичко това трябва да се провери“, каза той за телевизия France 2.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.