Любопитно

Ангелов е готов първи да се ваксинира срещу коронавируса

В момента, в който пристигнaт в София, ваксините ще бъдат съхранявани в хладилника на Бул Био. Първата пратка ще бъде символично количество. Искаме да покажем, че в Европа в един ден всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението срещу коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Цели области у нас купуват „Инвермектин“ и се спасяват от COVID-19

Той посочи, че медикаментът у нас ще бъде пренесен в няколко от фризерите, поставени в РЗИ-тата. 

„Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града“, заяви той.

Лекарство, което бие ефекта на ваксините срещу COVID-19 – мълчи ли се

„Очакваме първият ваксиниран българин да бъде на 27 декември. Имам готовност и аз да съм първия ваксиниран. Искам да покажа, че ваксината е безопасна“, добави Ангелов. 

Очаква се ваксините да пристигнат на 25 или 26 декември в страната ни. 

„Логистиката е нещо, което не зависи от нас. В момента, в който дойдат на наша територия, задачата ни е да стигнат до местата, в които ще се съхраняват и ще бъде извършана имунизацията“, заяви министърът.

Действа ли ваксината и срещу новия щам на COVID-19

Той обясни, че цялото количество от медикамента ще дойде непосредствено след Нова година. 

„Първите дози, които ще дойдат, по предварителна информация, ще бъдат 9 750. Те ще бъдат необходими за ваксинирането на 4 300 български граждани“.

По думите на здравния министър българските медици продължават да изявяват желание да се ваксинират, което увеличава броя на лекарите, които ще се подложат на имунизация. 

„Това променя първоначалните числа и за мен е постижение“, коментира проф. Ангелов. 

Самолети, ресторанти, хотели – само за ваксинирани?

Във връзка със заповедта за приравняване на резултатите от антигенните тестове с PCR тестовете, той коментира: „Възникването на новия щам малко ни разколеба. Трябваше ни малко време, за да проучим всички известни факти. Сега моите колеги казаха, че няма да има проблем при отчитане с антигенните тестове. Днес до края на деня се очаква и заповедта“. 

И допълни, че веднага след като тя влезе в сила, те ще започнат да се отчитат в статистиката.

Проф. Костадин Ангелов също така днес предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки. Те са закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020″.

„По този проект центровете за спешна помощ в страната и техните филиали вече получиха 280 нови оборудвани линейки, като през 2021 г. регулярно ще бъдат доставени още 120, включително 42 броя високопроходими линейки“, заяви министърът на здравеопазването.

Освен нови линейки, за нуждите на структурите на спешната помощ, са доставени още и 3 580 броя медицински апарати като респиратори – стационарни и транспортни, аспиратори, инфузионни помпи, преносими дефибрилатори, монитори, електрокардиографи, апарати за обдишване и др. Доставената медицинска апаратура е въведена в експлоатация в съществуващите структури на спешната помощ и се ползват към настоящия момент, което е от изключителна важност при работата в условията на сложната епидемиологична обстановка в страната.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъде модернизиран сградният фонд в спешните отделения на 34 държавни болници, в 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 176 филиала и изнесени екипи.

„Държа да отбележа, че този проект ще се изпълни в срок. В ход са вече всички процедури за избор на изпълнители за строително-монтажни дейности, строителният надзор и авторският надзор. Част от обществените поръчки са приключили и са сключени договори, така че в началото на следващата година започва работата и по тези дейности“, допълни проф. Ангелов.

Големият инвестиционен проект за модернизация на Спешната помощ е на стойност 163 987 815,62 лв. и се реализира на територията на цялата страна.