Политика

Бялото вино по-малко вреди на организма от шампанскотоГлавният психиатър-нарколог на руското здравно министерство Евгений Брюн съветва да се пие бяло сухо вино вместо шампанско, съобщи ТАСС.„Употребата на бяло сухо вино нанася по-малко вреди на организма. То е по-меко, по-чисто, по-малко тежко“, каза той на пресконференция, посветена на безопасността на руснаците по време на новогодишните празници в условията на пандемия.

„След шампанското е по-добре да не се преминава на водка, коняк или уиски, по-добре е да се остане в диапазона на бялото сухо вино, което е сродно с шампанското“, каза той.

Брюн посъветва руснаците да пият така, че да не изпадат в махмурлук в деня след употреба на алкохол, защото това може да предизвика разстройства в сърдечносъдовата система и да доведе до спиране на сърцето, инфаркти и инсулти.

„Запомнете, обръщам особено внимание на това – на следващия ден не настъпва махмурлук, това са остатъци от интоксикация и наслагването на нов алкохол върху непреработения от организма е много опасно“, цитира думите му БТА.

Брюн подчерта също, че алкохолът не лекува депресията и не води до отслабване, а само до натрупване на калории.

Той посъветва също при прием на алкохол да не се консумира сладко, защото то затруднява отвеждането на алкохола от организма. Брюн препоръча и да не се консумират газирани напитки, защото те увеличават усвояването на алкохола и задълбочават опиянението. Да се избягва сладкото по празниците посъветва и главният диетолог на департамента по здравеопазване на Москва Антонина Стародубова.

Наркологът Брюн каза още, че употребата на алкохол, на никотиносъдържащи продукти и на наркотици увеличава вероятността от заразяване с новата коронавирусна инфекция и усложнява протичането й.