Любопитно

Въздухът в Mercedes EQS ще е чист като в операционна

Е лектрификацията е основна тема и за Mercedes-Benz, а EQS ще е електрическата S-класа на марката. Когато се появи, тя ще предлага пробег до 700 км. Но днес ще обърнем внимание на друг аспект от новия автомобил: една от многото технологични иновации, които ще бъдат вградени в EQS. Става въпрос за климатичната система и по-специално – за системата за филтрация на въздуха в интериора. Тя ще се вгради за пръв път именно в EQS, след което ще се разгърне и в останалата моделна гама. За електрическия модел е разработена климатична система, която може да гарантира на пътниците биологична чистота, съизмерима с тази в операционна зала.

Електрическата S-класа ще минава над 700 км на ток

Бъдещият флагман в „зелената” гама на Mercedes ще излезе на пазара през новата година, но от сега компанията подготвя клиентите си, че това ще е най-технологичният и безопасен модел на марката. Освен мултимедията MBUX, допълнена с изкуствен интелект и функция за самообучение, електрическият седан ще е оборудван със сложна система за пречистване на въздуха. Тя използва филтър HEPA (High Efficiency Particulate Arrestance), като за пръв път в индустрията е сертифицирана по стандарта DIN EN 1822.

Това значи, че в салона на EQS биологичната чистота на въздуха ще е като в операционна зала. Размерът на HEPA филтъра е по-голям от площта на четири листа с размер А4, разположени един до друг, а обемът му – около 10 литра. Той улавя аерозолни частици РМ 2.5, азотни оксиди,  серен диоксид (един от основните газове, замърсяващ атмосферата) и неприятните миризми. Всичко това е част от стратегията Progressive Luxury, според която Mercedes-Benz „ще даде на клиентите си достъп до иновационните технологии и екологичните услуги за мобилност”.

Mercedes обеща 6 електромобила в близко време

Една от тези услуги е Mercedes me Charge. През следващата година компанията ще започне да предлага гаранции, че електричеството, използвано за всяко зареждане, е получено от възобновяеми енергийни източници. Достъпът до тези зарядни станции ще имат собствениците на модели на Mercedes-EQ и плъг-ин хибриди. Това е едно от средствата за постигане на голямата цел: през 2039 г. Mercedes-Benz трябва да е CO₂-неутрален. Целият производствен процес – от добива на суровини до утилизацията – няма да окачва отрицателно въздействие върху околната среда.

Производството на Mercedes-Benz EQS ще се извърша в новия завод Factory 56 в Зинделфинген. Автомобилът е построен на модулната платформа EVA (electric vehicle architecture) и технически повтаря концепцията Vision EQS.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Президентът на Тoyota: ползите от е-колите са силно преувеличени

Трицифрени ръстове в продажбите на е-коли и хибриди

Цените на електромобилите и конвенционалните коли ще се изравни през 2023 г.