България

Гърция започва масовата ваксинация през януари

Макар и официално да дава старт на ваксинациите срещу Ковид-19 на 27 декември в пет болници в Атина и Солун, Гърция ще започне масовото прилагане на програмата си едва в средата на януари, пише в. „Катимерини“.

Тогава ще заработи платформата, чрез която гърците ще могат да резервират часове за ваксинация, заяви говорител на здравното министерство на пресконференция. Очаква се Гърция да получи първите 9 000 ваксини на 26 декември, а други 429 000 ваксини ще бъдат получени до края на януари 2021 г.

Те ще се съхраняват на пет безопасни места, а по време на разпространението им ще се спазват строги протоколи за безопасност. Министерството на отбраната ще съдейства за транспортирането на ваксините в отдалечените селски райони на страната, докато Министерството за защита на гражданите ще отговаря за сигурността по време на разпространението.

Ръководителят на Националния комитет по ваксинацията Мария Теодориду заяви, че лекарите и медицинските сестри ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани срещу вируса, втори на опашката са обитателите на домовете за възрастни хора, както и всички останали на възраст над 85 години.

Позовавайки се на Европейската агенция по лекарствата, която в понеделник даде зелена светлина за коронавирусната ваксина на Pfizer-BioNTech за допълнително разрешение за пускане на пазара от Европейската комисия, тя поясни, че иРНК на ваксината няма ефект върху ДНК на човешките клетки. Тя също така отбеляза, че ваксината Pfizer-BioNTech „е много безопасна, създава голям брой антитела и нейната ефективност надхвърля 94 процента“.