Политика

Заловиха екстази за 3,5 млн. лева в Пловдив, 4-има в ареста (снимки)Канал за наркотици от Западна Европа към Пловдив и оттам към Турция разбиха ДАНС и пловдивската полиция. Заловени са 115 кг екстази за 3,5 млн. лева, както и 4 кг марихуана. В ареста са трима пловдивчани и турски граждани. Те са на 42, 47, 49 и 50 г., съобщи окръжният прокурор Румен Попов.

Той обясни, че още през септември в ДАНС е образувано дело за въпросния канал на дрога. На 10 декември при опит за преминаване на турската граница в тир са били открити 3,5 кг марихуана. „Тогава решихме, че не е необходимо да се присъства веднага към реализация на акцията, а да изчакаме по-големи количества“, поясни Попов.Операцията е извършена миналата и тази нощ. По думите на прокурора трафикантите са използвали магистрала „Тракия“ в района между Пазарджик и Пловдив, където тежкотоварни автомобили, пристигащи от Западна Европа с екстази, са били разтоварвани и претоварвани на други возила. В Пловдив наркотикът е бил вакуумиран, след това натъпкван в резервните гуми на тирове. Групата е задържана към момента на товарене на дрогата в камион, който е трябвало да се отправи към турската граница. 

Всички арестувани са криминално проявени и осъждани за наркотици с изключение на турския гражданин, за когото няма информация все още. Тарторът на канала е бил освободен условно предсрочно от затвора, след което е организирал трафика.