Днес

За година бюджетът за игрите в Токио нараства с близо 3 млрд. долара

За година бюджетът за игрите в Токио нараства с близо 3 млрд. долара

© Reuters

Провеждането на олимпийските игри в Токио ще се оскъпи с 2.8 милиарда долара спрямо първоначалния план, потвърдиха организаторите при представянето на обновения бюджет. Повишаването на цената се дължи на отлагането на форума и предвидените мерки срещу коронавируса, които ще струват 900 милиона долара.

„Искаме да изградим възможно най-добрата система, като продължим да си взаимодействаме с лекарите и медицинските сестри. За нас е все още голям проблем да осигурим толкова медицински персонал, на какъвто се надяваме“, каза изпълнителният директор на игрите Тоширо Муто, цитиран от „Ройтерс“.

Последният официално представен бюджет от Токио 2020 през декември 2019 г. беше за 12.6 млрд. долара, като след обновяването му той става 15.4 милиарда. По информация на Yomiuri още преди отлагането на игрите разходите, които са били направени за събитието, са били обща стойност 13 млрд. долара.

Форумът трябваше да се проведе през лятото, но беше отложен с година заради пандемията. След промяната игрите ще се състоят от 23 юли до 8 август.

Все повече японци искат олимпийските игри в Токио да бъдат отменени, показва проучване на телевизията NHK. Притесненията на местните жители са свързани с коронавируса и с предположенията, че пристигането на много хора от целия свят може да предизвика ръст на заразените.