Любопитно

Знаете ли, че Лапландия е в четири държави

К акво знаете за Лапландия? Повечето от вас вероятно ще кажат, че това е един от най-студените и снежни кътове на нашата планета, където живее Дядо Коледа. Лапландия, всъщност, е много повече от това. Този красив район е популярна туристическа дестинация, която крие много изненади за всеки, имал шанса да я посети.

Лапландия представлява приблизително една трета от територията на Финландия. Районът включва и части от Северна Швеция, Норвегия и Русия. Лапландия е голяма приблизително колкото Белгия, Швейцария и Холандия взети заедно.

В Лапландия има 21 общини. Там се намира най-северният град в Швеция (Кируна), най-високата планина (Кебнекайсе) и най-дълбокото езеро (Хорнаван).

В Лапландия се намира и най-високият връх във Финландия – Халти. Той се извисява на 1324 м. над земната повърхност.

Въпреки големите си размери, Лапландия е много слабо населена. Там живеят едва около 184 000 души, което е по-малко от 4% от населението на Финландия. Любопитна подробност е, че приблизително същият е и броят на северните елени, обитаващи Лапландия.

Ако някой ден имате шанса да пътувате с кола из Лапландия през лятото, бъдете много внимателни – по пътищата често се разхождат северни елени. Причината е, че животните търсят спасение от комарите, излизайки на открити и ветровити места. Според местните власти, северните елени са причина за около 4000 пътни инцидента всяка година.

Една от често срещаните заблуди, свързани с Лапландия, е че там живеят бели мечки. Това не е истина. Или поне не съвсем – няма как да срещнете подобни животни да се разхождат на свобода из природата, но за сметка на това може да видите отблизо бели мечки в резервата Рануа, намиращ се в северната част на Лапландия.

Коренното население на Лапландия се нарича Сами. Повечето от тях живеят в големите градове, но някои все още обитават малки селца в крайните северни райони. Около 10 процента от Сами се занимават с отглеждането на северни елени.

Традиционното облекло в Лапландия се нарича гакти. То може да символизира много неща – какъв е произходът на човека, носещ костюма, каква е неговата професия и дали е семеен или не.

В продължение на около два месеца слънцето в Лапландия почти не залязва. Това явление, характерно за териториите на север от Полярния кръг, трае цели 73 дни. През това време светлата част от деня продължава по 21 – 24 часа.

По-голямата част от златото, използвано за производството на монети във Финландия, идва от Лапландия.

Рованиеми, който е административен център на провинция Лапландия с население от около 60 000 души, е с формата на…глава на северен елен. Причината е, че по време на Втората световна война градът е почти напълно разрушен. Това позволило на архитекта Алвар Аалто, който се заел с възстановяването на града, да развихри своето въображение и да го проектира с тази причудлива форма.

Глобите за шофиране с превишена скорост в Лапландия се изчисляват на базата на приходите на извършилия нарушението. Бизнесменът Рейма Куисла, например, трябвало да плати глоба в размер на 54 000 евро, тъй като карал със 103 км/ч при ограничение на скоростта от 80 км/ч.

Търговията с алкохол в Лапландия е подложена на стриктни регулации. Подобни напитки могат да се закупят само в ограничен брой магазини. Тези рестрикции, обаче, не се отнасят за бирата, която може да бъде открита във всеки супермаркет.

Лапландия е най-доброто място за наблюдаване на Северното сияние. Особено популярна туристическа дестинация е националния парк Абиско. Заради постоянните ветрове в района небето там е почти винаги безоблачно.

И до ден днешен много хора в Лапландия оставят дарове като монети и части от еленски рога в езера, дървета или върху камъни. От дълбока древност те са считани за свещени и местните жители ги наричат сеита. Смята се, че оставянето на подобни дарове ще донесе късмет.

Колко струва домът на Дядо Коледа на Северния полюс

Красотата на Лапландия през очите на един фотограф

Кои са Сами и защо имат свой представител на „Евровизия”

Топ 10 на най-посещавани страни в света