Любопитно

Коя е MIA D. – R&B дивата в народна носия

MIA D. или Мария Димова е талантлива млада българска изпълнителка, която не се страхува да експериментира с музиката си и да изненадва своите фенове. 

Тя съчетава модерното звучене с българския фолклор и неслучайно е наричана R&B дивата в народна носия. Сега представя новата си песен, за която споделя, че е подготвяна почти 3 години –  „Baby 1 2 3“.

„Роди се много спонтанно и естествено в главата ми след две големи любовни разочарования. Струваше ми се, че отново съм застанала откъм грешната страна в любовта, а именно от страната на губещия и отхвърления. Тази песен е точно обратното на това, което изпитах. Тя е по-скоро една проекция на това, което искам да ми се случи“, казва Мария.

Изпълнителката държи да участва не само в написването на музиката, но и на текста към песента. За проекта тя събира екип от професионалисти, сред които Щерион Пилидов, Юлиан Янев, Lina-Nikol, Rory Winston, Васил Юруков, Alex&Dessy. Режисьор на видеото е Валери Милев. 

„Благодарна съм на екипа ми за вдъхновението, усърдната работа и най-вече за това, че споделихме една и съща емоция! Винаги държа хората, с които творя да трептят на моята честота. Най-хубавото нещо е да играеш в своя собствена лига и единственият човек, с когото да се състезаваш, да си самият ти“, казва тя. 

Музикалното състезание за Мария започва, когато тя е на 6-годишна възраст и участва в ансамбъл „Българче“ Там тя се влюбва във фолклора, който намира място и днес в песните ѝ. Шест години певицата е част от Космическите гласове на хор „Ваня Монева“, който прославя българския фолклор по цял свят.

Любопитен факт, който малко хора знаят, е, че именно Мария е фолклорният глас в една от българските песни на Евровизия. През 2018 г. MIA D. е избрана да се справи с нелеката задача да изпее народните мотиви от песента „Bones“ на група Equinox. За да се спазят правилата на конкурса за брой участници на сцената, тя остава зад кулисите, но гласът ѝ предизвиква огромен интерес сред почитателите на Евровизия. 

Фолклорът обаче не се оказва достатъчен за таланта на MIA D. Тя завършва поп и джаз пеене в класа на доц. Етиен Леви и Нели Маринкова. Модерният стил откриваме и в първите ѝ два самостоятелни сингъла. С първия „Bbboy“ Мария дава сериозна заявка за това как трябва да изглежда съвременният изпълнител в България. А с песента „Да, Бебе“ излиза от рамките на общо приетото, съчетавайки отново модерното звучене с българския фолклор.