Днес

Нов закон в Турция заплашва неправителствения сектор

Нов закон в Турция заплашва неправителствения сектор

© Reuters

Законопроект, даващ възможност на турските власти да прекратява дейността на неправителствени организации на произволен принцип, провокира дискусии в парламента и подтикна опозицията да предупреди за посегателство срещу гражданското общество.

Проектът още не е приет и на теория дори не се отнася за НПО, а е за разпространението на оръжия за масово поразяване.

Текстът, разглеждан в парламент с мнозинство за управляващите, където опозицията трудно може да поставя препятствия пред решенията, се аргументира с нуждата от борба с „финансирането на терористична дейност“. Републиканската народна партия (РНП) обаче предупреди, че той ще развърже ръцете на властта да действа „произволно“ срещу НПО сектора.

Предвижда се на сдружения да се позволява да събират дарения и да започват благотворителни кампании само и единствено след като са се обърнали към правителството. Организация, нарушила закона, ще бъде закрита или ще бъде поставена под контрол на властите, пише „Хюриет дейли нюз“.

Друг проблем е ограничаването на възможността да се набират дарения онлайн.

Критици се опасяват, че законът може да е насочен към прокюрдски или други неподкрепящи властта НПО. Турската държава е изразявала недоволството си и към кампании, организирани от други институции, дори на общинско ниво – от Истанбул, където е на власт противникът на президента Реджеп Тайип Ердоган, Екрем Имамоглу, след двукратна победа на избори.

Асоциацията за човешки права на Истанбул се опасява, че така се посяга на индивидуалните свободи и се ограничава всяка съпротива срещу държавни политики, каза ръководителят ѝ Гюлсерен Йолери пред сайта „Бианет“.
https://bianet.org/english/human-rights/236358-a-dangerous-course-of-events-for-human-rights-in-turkey
Според нея едва 6 от 43 точки в закона се отнасят за оръжията за масово унищожение, а 11 са срещу НПО сектора.