Политика

Подсъдим за убийство в добричко село остава в арестаВарненският апелативен съд не уважи искането за по-лека мярка за неотклонение на обвиняем за грабеж, придружен с убийство, извършени в съучастие. Той потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което е потвърден арестът на Румен К.

19-годишният Румен и още един младеж са привлечени към наказателна отговорност за убийство, извършено в землището на село Котленци. На 12 септември миналата година 41-годишен мъж не се прибрал в дома си и бил обявен за издирване. Тялото на Диян Д. било открито 10 дни по-късно. Установено било, че смъртта му е настъпила вследствие на нанесени 14 прободни рани. Липсвали златните му накити.Защитата на Румен мотивира искането си за изменение на мярката за неотклонение с изминалия продължителен период на ареста – година и 3 месеца. За това време е разколебано предположението, че младият мъж е автор на деянието, смята адвокатът му. Той не е осъждан и срещу него няма висящи наказателни производства.

Извършеното престъпление е тежко и за него законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, припомни представителят на Апелативната прокуратура.

От събраните доказателства и извършените процесуално-следствени действия може да се заключи, че обвиняемият е извършил престъплението.

Апелативният съд не сподели твърдението на защитата, че определението на първоинстанционния съд е неаргументирано. Напротив, лишено от мотиви е искането за промяна на мярката за неотклонение. Събраните материали обосновават предположението за съпричастността на обвиняемия. Не са настъпили нови обстоятелства – от здравословен, семеен или друг характер, които да налагат отмяна на ареста на Румен К., посочи съдебният състав. Задържането му не надвишава позволения от закона срок. Като сподели доводите на Окръжния съд в Добрич, горната инстанция потвърди определението по отношение на Румен К., обвиняем в извършването в съучастие на грабеж, придружен с убийство. Определението на Апелативен съд – Варна, не подлежи на обжалване.