България

Първата българка с ваксина от „Пфайзер“: Малко ме стегнаха гърдите

„Бях под наблюдение 30 минути, тъй като изпитах сърцебиене, малко ми се завъртя главата, получих стягане в гърдите, но кръвното ми налягане, пулсът, кислородът – всичко беше много добре. Излязох от кабинета в много добро състояние“. Разказът е на първата българка, ваксинирана срещу коронавируса с новото поколение, дело на Байонтек и Пфайзер – д-р Катя Илиева. Медикът работи в болница в Чикаго.

„В нашата болница ваксината започна да се раздава първо на работещите в Бърза помощ, на тези от интензивната грижа, след това на пулмолозите и тогава стигна до другите лекари и до мен, допълни д-р Илиева.

По думите й всичко е много добре организирано и разделено на етапи. „Всеки чака покана по електронната поща. Записва си час и ваксината му се поставя. След това е под наблюдение 15-30 минути, уточни тя.

„От 800 души – при трима е имало леки странични ефекти. Това, което аз изпитах, не вярвам да е алергична реакция. По-скоро някакви реакции на органите, за които още нямаме представа, само ги докладваме, за да може да се води статистика“, обясни д-р Илиева.