Любопитно

Тренд: Как COVID-19 променя празниците за българите

Ч аст от българите – 23% са променили плановете си за настоящите празници заради коронавируса. Три четвърти смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията. Близо 2 млн. и половина българи – 45%, нямат настроение да празнуват. Това показват резултатите от ново проучаване на „Тренд”.

Проучването на „Тренд” е по поръчка на вестник „24 часа”, посветено е на нагласите на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници. Проучването е реализирано в периода между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта „лице в лице” сред 1009 души на възраст 18+.

62% от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци е по-висок спрямо тази година – 69% през 2019 г. и 70% през 2017 г. 28% е делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци. Възрастните хора в най-голям дял няма да купуват подаръци.


Източник:
rctrend.bg

За 23% от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-големи дялове промени в плановете за празниците се отчита при младите. 74% са на мнение, че тези празници няма да са същите, както преди, заради коронавируса. Всеки пети не споделя това мнение.

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели/роднини. 32% посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял посочват, че няма да се въздържат от среща с приятели/роднини през предстоящите празници. 73% от хората над 60 години посочват, че ще се въздържат от среща с приятели/познати по празниците.

Близо половината – 48%, от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците, както преди, заради пандемията. 45% посочват, че това не важи за тях.


Източник:
rctrend.bg

45% от българите нямат настроение да празнуват предстоящите празници заради коронавируса. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства заради на пандемията. 47% от българите посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял посочват, че не важи за тях.

Конспирациите за COVID-19, в които българите вярват

Тренд: 45% от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19

Галъп: Според 54% правителството не се справя с COVID кризата