Любопитно

Apple разработва собствен електрически автомобил

Apple се подготвя активно за навлизането си на нов пазар – автомобилите. Според информация на Reuters компанията напредва с разработката на собствен автомобил, като планира да започне неговото производство през 2024 г.

Полезните нови функции в iOS 14.3

Колата ще е с електрическо задвижване и ще предложи големи подобрения в сферата на батериите. Освен това ще има и собствена технология за автономно управление.

Източниците на Reuters твърдят, че компанията използва кодовото име Project Titan за разработката и тя съществува от 2014 г. насам. През това време работата върви на етапи, включително с прекъсвания и промяна на фокуса. Apple например реши да се насочи само към софтуера за коли.

Apple ще конкурира Intel с нови, по-мощни процесори

През 2019 г. са направени промени в екипа и фокусът отново е пренасочен към разработка на цял автомобил. За разлика от повечето продукти на Apple, чийто цени са във високия клас, целта на компанията е автомобилът ѝ да бъде с по-достъпна цена за масовия пазар.

Apple ще заложи на нова разработка при батериите, която може „радикално“ да намали цената им и да увеличи пробега. Проектът е труден и изисква много опит и ресурси, но Apple може да си позволи разхода. Компанията е известна с огромния си кешов резерв, който е един от най-големите в света.

Apple е отказала коментар по темата. Според източниците на Reuters пандемията може да доведе до забавяне на старта на производството с година или повече, но компанията ще се опита това да не се случи.

Все още не е ясно кой ще сглобява автомобила, но се очаква Apple да потърси партньор за тази част от проекта. Също така е възможно компанията да се откаже отново от създаването на цяла кола и да използва само софтуера и батериите от разработката.

Това обаче може и да е по-малко вероятно, защото компанията вече е сключила партньорства с външни фирми, които доставят оборудване като сензори и радари за автономни автомобили. Част от нужния хардуер се разработва и от самата Apple.

Apple представи първите лаптопи със собствен процесор

Самата батерия пък може да е с нов дизайн, който обединява клетките в една и смалява размера ѝ или пък има повече място за активен материал и съответно това ще доведе до по-голям пробег. Експериментира се и с нови материали, които да са по-безопасни.

По-конкретните подробности остават в тайна, но дори с тази информация, новината предизвика интерес. Акциите на Tesla се понижиха малко, но пък някои инвеститори коментират пред Reuters, че е по-добре да се внимава, защото навлизането в нов пазар, особено толкова сложен като автомобилния, ще е сериозно предизвикателство дори и за компания с огромен ресурс като Apple.

Apple представи iOS 14 и собствени процесори за Mac

Apple представи 4 нови модела на iPhone, всички с 5G

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.